Снимка: Economic.bg/Краси Свраков
Slide
Slide

Лидерът на НФСБ предлага и намаляване на ДДС-то за ресторантите, но само за година

София. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заедно с депутатите Христиан Митев и Валентин Касабов внесоха в парламента пакет от мерки в подкрепа на българския туризъм. Едно от предложенията е да се раздават ваучери за седемдневна почивка на стойност 210 лв., които да могат да се използват до края на 2021 г., на всеки, който през последната една година е внасял осигуровки във фонд „Пенсии“.

Писмото от предсавителите на НФСБ до председателя на НС

С това си искане Валери Симеонов на практика напълно подкрепя едно от предложенията на ресорния министър Николина Ангелкова, съобщава economic.bg. В официално съобщение от Министерството на туризма от края на миналата седмица, стана ясно, че ведомството разработва механизъм за отпускане на ваучери за късен летен сезон, чиято цел е да насърчи вътрешния туризъм.

Внесените текстове в парламента днес от Валери Симеонов почти изцяло кореспондират на предложенията на министър Ангелкова и напълно подкрепят нейната идея, че това лято се работи в насока единствено вътрешен туризъм. Подкрепата от страна на лидера на НФСБ идва на фона на неговото отричане на наличието на проблеми в туризма.

Припомняме, че на 18 март Николина Ангелкова беше изслушана в Комисията по икономически политики и туризъм в парламента. Тогава тя обяви, че е изключително притеснена за летния сезон и се опасява, че такъв може и да няма. С нейните думи обаче категорично не се съгласи именно Валери Симеонов.

„Сега да ревем, че туризмът е съсипан, ми се струва пресилено. Да не бъдем като накацали гарги на гроб, в който няма никой“, каза тогава Симеонов. Той дори сравни ситуацията с месец май 2017 г., когато е имало много валежи чак до края на юли и тогава „пак имахме само месец и половина сезон“.

Това не е и първото разногласие между двамата, ето защо изразената подкрепа под формата на внесения законопроект за изменение в Закона за мерките по време на извънредно положение, в частта „туризъм“, са доста необичайни.

Според текстовете, внесени от Валери Симеонов, се предвижда ваучерите да са и в електронен формат, като на тях ще пише номер и дата на издаване, както и срок на валидност. Те могат да се издават от министъра на туризма или от упълномощени от него лица. Симеонов предлага също и безплатни чадъри и шезлонги по морските ни плажове до края на 2020 г., а концесионерите да плащат само 50% от цената за наем на плажа. Такава мярка беше оповестена и от министър Ангелкова в няколко нейни телевизионни интервюта в последните седмици, но в официалната позиция относно мерките на нейното министерството тази точка липсваше.

Според сега действащите правила до месец след изтичане на извънредното положение туроператорите трябва да върнат платените суми на туристите, на които екскурзиите са се провалили заради кризата. Валери Симеонов иска този срок да се удължи до една година след изтича на извънредното положение в страната. Според Патриотите по този начин ще се спасят от фалити голяма част от фирмите в бранша.

Те предлагат още и помощ за работещите в сектора на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. За срок от 3 месеца НОИ да превежда 60% от средномесечния осигурителен доход за юни, юли и август 2019 г. на служителите на хотели, ресторанти, туроператори и туристически агенции. Средствата трябва да дойдат от фонд „Безработица“ и да се изплащат в 5-дневен срок след предоставена информация от Агенцията по заетостта, се казва още в законопроекта. Това пък е подкрепа на идеята на бранша за отпускане на гарантирана заплата от държавата на служителите в сектор „Заведения“. За тази идея преди няколко седмици съобщи Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията в България (БАЗ).

Депутатите от НФСБ отчасти подкрепят и искането на бранша за намаляване на ДДС-то, но само за определен период от време. До края на 2021 г. ДДС за ресторантьорски, туристически и кетъринг услуги да е 9%, а година след отмяната на извънредното положение общинските съвети да могат да намаляват или изцяло премахват туристическия данък, се казва още във внесените предложения.

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията