Баку. Музей на миниатюрните книги, вписан в рекордите на Гинес, ежедневно привлича множество туристи в столицата на Азербайджан, съобщи БНТ. Колекцията е частна, но достъпът до нея е безплатен. Целта е музеят да предизвика още по-голям интерес на хората към книгите.

Страст от хартия и мастило. И едно от съкровищата в Стария град. Миниатюрни книги, но заемащи огромно място в сърцето на една колекционерка. На тях Зарифа Салахова посвещава повече от 30 години от живота си. Събрала е над 8700 мини издания от над 80 държави. И най-интересните от тях са в музея.

Тук се намира най-малката книга в света. Тя е дълга и широка само 0,75 милиметра и може да се побере върху иглено ухо.

Микрокнигата от 22 страници се съхранява в малка бяла кутийка. Произведена е в Япония и разказва за цветята и растенията там и върви заедно със специална лупа. Край нея са още 3 японски книги с формат по 2 милиметра.

Най-старата малка книга тук е копие на Корана от 17 век. Има и миниатюрни копия на Библията. А всеки дошъл търси любимите си книги на неговия език.

Творби на Пушкин, Шекспир, Данте, Достоевски, Екзюпери. Намираме и книги на български език. А на стената стои снимка на колекционерката с певицата Йорданка Христова. Място, където книгата дори излиза от хартиените корици. Една история може да се завърти и върху макари като тези. Защото независимо каква е неговата форма, словото винаги е смисъл.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA