София. Парламентът свали ДДС за доставката на храна по домовете на 9%, приемайки на второ четене промени в Закона за ДДС, съобщи БНТ.

Предложението на БСП със същата ставка да се намали и данъка върху лекарствата не бе прието.

В поправката се уточнява, че в групата на ресторантьорски и кетъринг услуги не попада доставката на приготвена или неприготвена храна от супермаркети и магазини. Така ястията от топлите витрини на супермаркетите остават извън обхвата на намаления налог.

Ресторантьорите искат отпадане на всички забрани за празника на студентите и Нова година

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) бе приет текст, с който гражданите могат да се възползват от данъчно облекчение от 200 лв. при направен ремонт на дома.

Това обстоятелство трябва да се декларира в годишната данъчна декларация.

Отстъпката ще се ползва само от собствениците на имота, който задължително трябва да се ползва като жилище. Не се допуска намаление за офиси, например.

При деклариране на данъците онлайн пък ще можем да се възползваме от отстъпка до 5 на сто от данъка за довнасяне, като сумата не може да надвишава 500 лв.

Срокът за деклариране и внасяне на годишния данък за бизнеса пък се измества до 30 юни.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията