София. Oтпaдaнe нa вeчepния чac зa зaвeдeниятa и пpeмaxвaнe нa зaбpaнaтa зa paбoтa нa нoщнитe ĸлyбoвe и диcĸoтeĸи зa пpeдcтoящия пpaзниĸ на студентите и пpaзнeнcтвaтa пo cлyчaй Hoвa гoдинa. Това са част от исканията на Cдpyжeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългapия в пиcмo дo миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo пpoф. Kocтaдин Aнгeлoв и миниcтъpa нa тypизмa Mapиянa Hиĸoлoва.

„Обръщаме се към вас във връзка с множество запитвания от членове на Българската асоциация на
заведенията и Сдружението на заведенията в България относно наближаващите два големи празника –
8 декември и Нова година. Всички заведения разчитат на приходите от организирани мероприятия и
колегите изразяват притеснение относно невъзможността да се планира политиката по отношение на
рекламата, събиране на капаро, организиране на партита, наемане на певци, DJ и др.

Затова молим за ясни и конкретни параметри, при които заведенията, включително и нощните клубове, които към този момент са под забрана за работа, ще могат да работят при нормални условия поне за тези два празника, които са изключително важни за бизнеса и ще бъдат глътка свеж въздух за всички – служители, артисти, собственици и не на последно място нашите клиенти.
Държим да обърнем внимание на факта, че 15 дни след затварянето на нощните клубове, заболеваемостта,
свързана с Covid-19 ни най-малко не е намаляла, а точно обратното. Това за пореден път доказва и нашата теза, че не ние сме разпространители на заразата.

Настояваме за определяне на правила за работа за 8 декември и Нова година, като предоставяме и конкретни браншови предложения:

1. Отпадане на забраната за работа на нощните клубове.
2. Отпадане на „вечерният час“ за работа на заведенията до 23:30 ч.
3. Допустимост на заетостта на заведенията от един човек на 2м2.
4. В периода 15:00ч. – 18:00ч. заведенията да не могат да упражняват търговска дейност с цел пълна дезинфекция
преди посрещането на вечерните резервации.
5. Задължително отстояние от 1.5м от маса до маса.
Важно е да отбележим и факта, че никакви мерки няма да предотвратят струпване на хора в домашни условия, като
дори да има подобна забрана, контролните органи няма как да следят за нейното спазване. А това обезсмиля забраната за работа в по-горе цитираните празници. Нещо повече, при наличната във всички заведения аспирация и вентилация и липсата на такива в домовете на хората, ги прави по-безопасното място за празнуване.

Антон Тръпков: Поморие е една от най-подходящите дестинации за профилактика и възстановяване след прекарана коронавирусна инфекция

Затова настояваме за сформиране на работна група от експерти, които да уточнят мерките за работа. И не на последно място – нормалното провеждане на празниците със сигурност има отношение и към психичното здраве на хората. Използваме случая, за да благодарим за добрия диалог, който имаме с министрите на туризма и здравеопазването и изразяваме надежда, че ще обърнете внимание на тези наши искания“, пишат в писмото си ресторантьорите.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA