Антон Тръпков – изпълнителен директор на СПА хотел „Сейнт Джордж“ в Поморие
Slide
Slide

Поморие. „В Поморие есента е мека и топла, въздухът е кристално чист и зареден с отрицателни йони. Това реално е сезонът, който е най-подходящ, за да се погрижим за себе си преди зимата. Хотелът ни, в Медикъл СПА частта си, предлага възможности за подобрение на здравето и имунната система благодарение на безценните природни фактори на Поморие – лиманна кал, луга и морски климат“, заяви Антон Тръпков – изпълнителен директор на СПА хотел „Сейнт Джордж“ в красивото черноморско градче Поморие.

Той посочи, че здравният туризъм тепърва започва да бъде преоткриван сред туристите. Коронавирусът е засилил още повече интереса към превенция и профилактика на здравето.

„При всички процедури в балнео центъра е осигурено обслужване в индивидуални кабини за калолечение, физиотерапия, компреси с луга и масажи.

За профилактика и възстановяване след прекарана коронавирусна инфекция, за подобряване на състоянието на дихателната и имунната система прилагаме индивидуални инхалации с луга, с доказан противовъзпалителен ефект, комбинирани с дихателна гимнастика и физиотерапия.

Гостите могат да подобрят състоянието на опорно-двигателния си апарат с процедури с поморийска кал – вани и апликации, с компреси с луга и съвременна апаратна физиотерапия.

Предпоставка за добър терапевтичен ефект е курс от минимум 7-дневни процедури.

Климатът през есента край морето се характеризира с по-високи температури и повече слънчеви дни за разходки край морския бряг и е подходящ за заболявания на сърдечно-съдовата система и белодробни заболявания. Консултант в медикъл звеното ни е доц. д-р Антоанета Грозева, дългогодишен доказан специалист в сферата на здравния туризъм, а всички процедури се извършват от квалифициран медицински персонал от професионални кинезитерапевти и рехабилитатори“, заяви Тръпков.

Мениджърът е категоричен, че през последните години се е направило много за развитието на балнео и СПА туризма у нас. В този сектор са направени големи инвестиции, изградени са модерни комплекси, а заетостта в отрасъла се е увеличила чувствително.

„Разбира се, за развитието на Балнео и СПА туризма допринасят и най-вече богатите природни ресурси – минерална вода, кал, луга, с които страната безспорно разполага.

Позитивна роля за развитието на сектора има също така и Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БУБСПА).

Това е една от браншовите асоциациите у нас, която успява успешно през годините да изгради отлична мрежа от инвеститори, мениджъри, медицински специалисти в балнео и спа сферата и спа общини, които да взаимодействат помежду си регулярно обменяйки информация, знания, добри практики и взаимопомощ.

Радваща е тенденцията, че в общини като Велинград, Хисаря, Павел баня, Сандански, Поморие и други СПА градове продължават да се увеличават и модернизират хотелските СПА бази.

Всичко това води съответно и до увеличаване на потреблението на СПА и балнео услугите в страната“, каза Тръпков.

Той сподели, че за момента все още голяма част от СПА потребителите обаче са предимно уикенд ориентирани, което означава, че те не използват (не се възползват) максимално от пълния пакет ресурси, които сектора предлага.

„Модерните хотелски балнео и СПА комплекси привличат основно със своите дизайнерски зони за релакс със своите разнообразни по вид и големина басейни, сауни, солни стаи, парни бани и др. У нас, именно тази част от СПА комплексите се превръща в основно притегателно основание за почивка сред гостите, наред с модернистичните хотелски стаи и общи помещения, както и добрата храна.

Тепърва акцентът ще се прехвърли върху съществените балнео процедури.

Считам, че потенциалът е голям и постепенно родните туристи ще се преориентират в профилактиката и превенцията на здравето си все повече и повече“, допълни мениджърът.

Георги Митрев, Парк хотел Пирин: Време е да поставим във фокуса на нашето внимание превенцията с цел по-здраво нaселение

Той е в този бизнес активно от близо 10 години. „Тепърва ще се сблъсквам с всякакви предизвикателства. Бизнесът ни, който е изцяло е семеен, даже бих казал фамилен, съществува вече повече от 20 години, като разбира се аз лично съм участвал и помагал в семейните бизнес дела от ученик, основно през лятото, и честно казано в миналото няма аналог на ситуацията от днес.

Моето семейство е преминало през различни етапи на развитие на бизнеса,

падения и възходи, малки и големи финансови и икономически кризи, силни и слаби летни сезони, но така засегнат сектора не е бил никога, за което говорят цифрите“, признава Антон Тръпков. Той вярва, че всеки проблем има решение, че всяка криза е възможност, и изхода от картината днес ще ни направи по-силни и добри.

Тръпков счита, че най-оптимистичната прогноза за съживяване на дейността е това да се случи не по-рано от април-май 2021 г. По негови думи предстои дълго 5-месечно затишие по морето.

Маргарита Куковска, СПА Хотел Хисар: Чистият въздух в Хисар привлича гости от цял свят, хит сред туристите е възстановяваща и подмладяваща процедура

„Маркетинг активностите в момента не работят, те биха дали резултат в едно по-далечно бъдеще може би. В момента маркетинга има за основна цел да напомня за съществуването ни, да предлага оптимален пакет от услуги, да достига до и привлича онези, които все още искат, могат или им се налага да пътуват.

Успоредно с развитието на пандемията, хотелът ни трябва да се приспособява към пазара,

и без излишни или празни ходове да се опита да удължи максимално своя извънсезонен живот. Персоналът сега има възможност да почива повече, за сметка на натовареното и трудно лято. Запазването на основното ядро от състава е приоритет.

Сега е моментът да работим по посока обучение и преквалификация на част от екипа.

Предстоящите празни месеци са добра възможност за въвеждането на нови иновативни похвати и техники свързани с дигитализацията на бизнеса, нещо от което не можем да избягаме, даже трябва по-бързо да наваксаме спрямо конкурентни наши пазари“, коментира още Тръпков.

Антон Тръпков

Той препоръчва страната ни по-смело да черпи опит от страните в ЕС за подпомагане на туристическата индустрия , тъй като там вече има практики, които работят и които можем да приложим, съпоставени спрямо нашата среда, действителност и стандарти.

За есенния сезон, Сейнт Джордж разработи специално разнообразни спа пакети за почивка и отдих. Тук ще намерите различни видове спа програми, както с релаксиращи лечебни предложения, така и някои по тематични модерни апликации.

Разгледайте предложенията ТУК

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията