Slide
Slide

Атина. Гърция е готова с актуализирането на здравните протоколи, които туристическите обекти трябва да спазват при обслужването на туристи, за да се ограничи разпространението на коронавируса (Covid-19). Очаква се те да бъдат обявени в рамките на тази седмица, съобщи заместник-министъра на туризма на Гърция София Захараки.

Официално Гърция ще отвори своите врати за туристи на 14 май.

Здравните протоколи в гръцкия туризъм са разгледани и актуализирани след консултации между Министерството на туризма, Националната организация за обществено здраве (EODY), Министерството на здравеопазването, експертната комисия по Covid-19 и представителите на туристическия сектор.

Турция налага нови ограничения до 11 май

Подобно на миналия сезон, както персоналът на хотела, така и гостите ще трябва да се придържат към редица правила за здраве и безопасност, за да ограничат разпространението на коронавируса. Правилата ще включват задължително носене на маска, избягване на ръкостискания, дистанция и следване на знаци (за да напомнят на клиентите да се отдалечават един от друг).

Ключовата промяна в сравнение с миналогодишните протоколи e относно начина на изхранване в ресторантите на хотелите с бюфети. Миналата година гостите на хотела нямаха право да се обслужват сами на бюфет. Така процедираха и болшенството от хотелите в България. Тази година обаче персоналът на хотела в Гърция ще бъде на повикване, за да осигури на гостите ръкавици за еднократна употреба, така че туристите да могат сами да си избират храна и да се обслужват. След като туристът стигне до края на бюфета, той трябва да изхвърли ръкавиците в близкия кош за боклук.

Ново за Сезон ‘2021: Албена предлага специализирана програма за рехабилитация след COVID-19, разработена е от водещи специалисти

Друга разлика в сравнение с миналогодишните протоколи е във връзка влизането на гости, които не са настанени в хотелския комплекс. Миналата година на външните лица беше забранено да влизат в хотели, за да видят други гости или свои познати, дошли на почивка. Твърди се, че това правило е в процес на проверка и може да бъде отменено.

Конкретни насоки и здравни протоколи за безопасно пътуване с фериботи това лято също се очаква да бъдат обявени скоро от гръцкото министерство на корабоплаването, съобщи GTP. Според докладите не се очаква пътниците да представят отрицателен резултат от тест Covid-19 преди да се качат на ферибота.

Първите израелски туристи ще пристигнат в България на 22 април

Подобно на миналата година, пътниците ще трябва да попълнят въпросник за здравословно състояние (наличен в пристанищата или може да бъде изтеглен от уебсайт, който ще бъде обявен), преди да се качат на фериботите. Въпросникът може да бъде достъпен и в цифров формат тази година.

Пътната карта на министерството на туризма за откриването на гръцкия туризъм тази година включва пътници, влизащи само със сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от PCR тест. Случайни тестове за Covid-19 също ще бъдат правени на граничните пунктове.

Правителството обяви също, че ще постави ваксинацията на туристическите работници като приоритет. Туристите с установен коронавирус ще бъдат изолирани в карантинни хотели.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията