Slide
Slide
Slide
Slide

Повечето коледни базари отварят врати четири седмици преди Бъдни вечер. Те са неизменна част от зимния облик на големите европейски градове. Сега е моментът да запазите своите самолетни билети чрез нискотарифните компании от България до красивите зимни базари, които са на един полет разстояние от София, Варна, Пловдив и Бургас. Фотогалерията на DW и BGtourism.BG Ви помага в избора и представя едни от най-красивите коледни базари в Европа, които от миналата година вече се наричат зимни базари.

Дpeздeн, Гepмaния

Зaлцбypг, Aвcтpия

Зaлцбypг, Aвcтpия
Koлeдният бaзap в Зaлцбypг мoжe дa e мaлъĸ, нo пъĸ имa бoгaтa иcтopия. Cпopeд paзлични изтoчници, тoй ce opгaнизиpa oт 15 вeĸ дo днec. B нeгoвa пoлзa гoвopи и тoвa, чe e тoчнo cpeщy двopeцa в гpaдa.

Фpaнĸфypт, Гepмaния

Кьолн, Германия

Кьолн, Германия
Коледният базар пред Кьолнската катедрала събира всяка година около 4 милиона посетители. Той е един от най-посещаваните коледни базари в Германия. Освен многобройните сергии, отрупани с най-разнообразни стоки и лакомства, коледно настроение създават и над 100 сценични изяви.

Краков, Полша

Краков, Полша
Този коледен базар е разположен в стария град на Краков. И ако романтичните декори не успеят да стоплят нечие сърце, полската водка непременно ще го стори. Главна атракция е конкурсът за най-хубава Коледна ясла, който се провежда всяка година. През 1937 г. се е състоял за първи път.

Виена, Австрия

Виена, Австрия
Старовиенският коледен базар се провежда всяка година на историческия площад пред Шотландското абатство. Наред с най-голямата Коледна ясла в Австрия, този базар е известен и с висококачествените занаятчийски изделия, които се предлагат там. Виенският коледен базар, който се провежда от 1987 година, е замислен като противовес на комерсиалните коледни базари.

Базел, Швейцария

Базелският коледен базар на площад “Барфюсер” е най-големият в Швейцария и може да се похвали с най-дългата осветена коледна улица в Европа. Нагъсто една до друга са наредени общо 180 сергии. Тук се продава всичко и за всеки вкус: от дървени играчки и вегански продукти до индийско ръкоделие.

Страсбург, Франция

Страсбург, Франция
Коледният базар в Страсбург е най-старият във Франция. Особеното е, че типичните дървени будки са разположени не само около Страсбургската катедрала, но и на много други места в града. В тях човек непременно ще намери нещо, което да е по вкуса му.

Брюж, Белгия

Мадрид, Испания

Лондон, Великобритания

Гьотеборг, Швеция

Гьотеборг, Швеция
Коледният базар „Jul pa Liseberg“ в Гьотеборг e най-големият в Швеция. Общо 5 милиона коледни светлини създават неповторимо празнично настроение. На този базар има всичко – от шведски специалитети, музика и театрални представления до разходка с шейна, теглена от северни елени. През лятото на това място се издига голям увеселителен парк.

Нюрнберг, Германия

Нюрнберг, Германия
“Деца сте били нявга, бъдете отново и днес” – с тези думи се открива Коледният базар в Нюрнберг. Той е сред най-старите в света – за пръв път е споменат през далечната 1610 година.
Сподели публикацията