Тел Авив. В Израел започнаха да поставят проследяващи гривни на пристигащи от чужбина. Уредът е алтернатива на задължителната двуседмична карантина в хотели, съобщи БНТ.

Престоят в тях е за сметка на правителството. С гривните пристигащите в Израел имат право на самоизолация вкъщи.

Проектът с проследяващите гривни е на здравното министерство в Израел. Ако се окаже успешен, от компанията производител са готови да произведат хиляди устройства.

„Процедурата за получаване на проследяваща гривна е много опростена. Вписват паспортните данни и данните от кредитната карта. Те са необходими като депозит за гривната, в случай, че не я върна“, каза жена.

Властите увериха, че ще се събира единствено информация за местонахождението на хората, които носят проследяващи гривни.

Израел удължава затварянето на границите си до 6 март

Проектът обаче може да срещне съпротива. Вчера Върховният съд на Израел отново излезе с решение службата за сигурност „Шин Бет“ да спре да използва технологии за проследяване на мобилни телефони в борбата с коронавируса.

Проследяването започна през март миналата година. През юни Върховният съд забрани тази дейност, но последва скок на заразените. Тогава парламентът одобри използването на проследяващи технологии за 3 седмици. Оттогава срокът постоянно се удължава.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията