Slide
Slide

Alibaba AI Labs обяви, че ще пусне на пазара Space Egg – робот, специално предназначен за хотелската индустрия. Сервизният робот ще разпознава човешка реч, жестове и дори ще реагира на допир. Софтуерът зад всички тези функции е базиран на виртуалния асистент на Alibaba AliGenie, който е инсталиран в „умния“ високоговорител Tmall Genie, както и в платформата за разплащане Alipay, търговската платформа Taobao и в Tmall.

Височината на самия робот е по-малко от метър, а скоростта му на движение достига до един метър в секунда, съобщава HoreWeek. Алуминиевият корпус на хотелския помощник ще бъде оборудван с множество сензори, които ще му позволяват да идентифицира препятствия. Сред системите, които ще му помогнат да се справя с различни задачи в хотела са семантична карта, автономна навигационна система, комуникационни системи за контрол на асансьорите и система за идентифициране на гостите на хотела с лицево разпознаване.

Що се отнася до приложенията на робота, сред тях са сериране на поръчки в ресторанта, румсървис функции, доставяне на дрехите от пералнята, набор от консиерж услуги и други. Предвид нарастващите разходи за персонал в световен мащаб и свиващата се рентабилност, този продукт на Alibaba може би идва в най-подходящия момент и маркира, как ще изглежда хотелът на бъдещето.

След като бъде тестван в истински хотел през този месец, от Alibaba A.I. Labs ще оценят, доколко роботът е подходящ за работа и в други области, като болници, ресторанти и като офис помощник.

Макар Space Egg да е последното попълнение към списъка на роботите-помощници в хотелите, той далеч не е единственият. През последните години, различни компании лансираха подобни устройства, сред които Botlr – роботът-иконом на Savioke, HOSPI на Panasonic, принципно проектиран да доставя медицински консумативи в болниците и серията CLOi на LG, която включва роботи-сервитьори и разносвачи на багаж по летищата. В общи линии, всички тези роботи представляват малки кутии, които пренасят багаж от точка А до точка В. Другата обща черта между тях е, че никой не се е наложил повсеместно, макар този пазар да е в своя зародиш. Дали Space Egg ще успее да се пребори с конкуренцията, бъдещето ще покаже.

Според международната федерация по роботика, глобалният пазар на роботи-помощници ще нарастне с 20-25% от 2018 до 2002 г., а прогнозите за продажбите за същия период сочат общ обем от 27 млрд. долара.

Сподели публикацията