Карта на Остров Коледа
Slide
Slide

На планетата има остров, който се казва Коледа. Той е бил забелязан през 1615 година, но носи името Коледа от 1643 година. Островът е бил изследван през 1872 година, а на 1 януари 1958 година е бил закупен от Австралия за 2.9 милиона паунда. На него има 120 милиона червени раци, които ежегодно мигрират от джунглата към океана, а живущите там поставят табели „Преминаващи раци“, за да предпазят своите „съседи“. За историята на острова в навечерието на Рождество ще научите от Диана Михайлова – редактор в BGtourism.BG.

Остров Коледа
Остров Коледа е малък остров част от Австралия с размери от 350 квадратни километра, намиращ се в Индийския океан. Въпреки малките си размери, островът придобива популярност сред учени, като 2/3 от площа му е обявена за национален парк. За първи път е открит през 1643. Островът има история за малка намеса на човечеството, което е довело до неговото изолиране и уникални видове растения и животни. Поради тропическия си климат огромна част от острова е тропическа гора и въпреки това има няколко скалисти плажове по крайбрежието.
История
Островът е забелязан през 1615 година, но е наречен Коледа чак през 1643-т година от капитан William Mynors. Първият кораб акустирал на брега е британският кораб Cygnet през 1688 година. Островът е бил изследван за първи път през 1872 година от доктор Джон Мъри, който е открил големи отлагания на фосфат. Започва да изнася фосфата през 1895 година.
През Втората Световна война островът бива нападнат от японците. Много от местното население бива евакуирано, заради Японската инвазия на 31 март 1942 г., а тези които са останали на острова са били държани заложници.
Островът е бил част от Сингапур, докато Австралия не купува острова на 01.01.1958 г. от тях за 2.9 милиона паунда.
Миграцията на червения рак
Всяка година около 120 милиона червени раци мигрират от джунглата към океана, за да се размножат. Това явление не се среща никъде другаде по света и е описвано като едно от естествените чудеса на света. Миграцията трае няколко седмици, като голяма част от пътищата биват затворени. Местните жители са много търпеливи по време на това явление и дори много от тях слагат знаци с надписи „Преминаващи раци“, за да предпазят своите „съседи“. Раците са защитени със закони.
Как да стигнем до острова?
Има полети от град Пърт в Австралия и полетът трае 3 часа. Има и чартърни полети от Джакарта и Куала Лумпур. До острова може и да се стигне с лодка или яхта, като може да акустирате на плажа Flying Fish Cove (Главният плаж на острова).
Къде да отседнем на острова?
Островът предлага както и бутикови хотели, така и по евтин вариант като квартира. Голяма част от стаите предлагат невероятна гледка към океанът, на която може да се насладите.

Плажът Flying Fish Cove

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!

 

Сподели публикацията