Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Амстердам. Бурята „Поли“ нанесе сериозен удар по въздушния и по железопътния транспорт в Нидерландия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс. Местните власти призоваха гражданите да стоят на закрито, а националният метеорологичен институт обяви червен код за голяма част от страната.

На телефоните на жителите на провинция Северна Холандия е било изпратено съобщение с опция за повикване при тревога и молба да си останат вкъщи и да запазят номера на службата за спешна помощ при изпадане в животозастрашаващи ситуации.

Поривите на вятъра са стигнали скорост от 125 км/ч.

Близо триста полета бяха отменени от амстердамското летище „Схипхол“ – един от най-натоварените въздушнотранспортни възли в Европа, съобщи Асошиейтед прес. Според говорител на летищните власти не се очаква да има излитащи и кацащи самолети поне до 15:00 местно време днес.

На свой ред железопътната компания НС (Nederlandse Spoorwegen – бел. ред.), която осигурява този транспорт в страната, спря движението на всички влакове в северната част на Нидерландия.

Преди година и половина страната за последно стана жертва на подобна буря. В рамките на дни през февруари 2022 г. бурята „Юнис“ нанесе сериозни щети освен в Нидерландия, още във Великобритания, Германия, Белгия, Ирландия и Полша. Загинаха 7 души. Във Великобритания и Ирландия общо 220 000 домакинства останаха без електричество. В Лондон част от покрива на многофункционалната зала „О2 Арена“ се откъсна поради силните пориви на вятъра.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA