Снимка Давид Сукнаров
Slide
Slide
Слънчев бряг. Премахнаха изискването украинските туристи да влизат в страната ни след предоставяне на границите на PCR тест. Това стана след настояване на туроператорите у нас и помощта на министърът на туризма Марияна Николова. Днес тя посети Слънчев бряг за среща с бранша за пръв път на новия пост. Една от най-коментираните проблемни теми бе именно украинските туристи.
„При тази създадена организация, при започване на една засилена реклама от страна на украинските туроператори за пазар в България – с автобусни програми, с продажби за август, с продажби за септември, в един момент ние фактически спряха украинския пазар“, заяви туроператорът Иван Кирязов.След като от бранша се заканиха за протест, заповедта за отпадането на задължителния PCR тест за украинските туристи вече е факт.

Новата заповед на здравния министър от 30 юли тук

Мярката ще важи не само за туристи, но и за всички граждани на Украйна. Припомняме, че от началото на тази седмица и британци могат да идват у нас без да е необходимо да показват документ за отрицателен тест, съгласно заповед 438 от 27 юли, която можете да намерите ТУК.

При посещението на министър Марияна Николова в Слънчев бряг стана ясно още, че вече има и избран карантинен хотел, който ще приема летовници с положителен PCR тест по Южното Черноморие. Идеята е той да бъде за сметка на държавата. Кой е той, министърът намекна, че ще обяви следващите дни. Малко по-късно се разбра, че в Слънчев бряг е бил посочен хотел „Дел Мар“ с около 30 стаи. Предстои експерти да проверят местата за настаняване и да ги потвърдят, ще бъдат договорени и финансовите параметри.

Снимка Давид Сукнаров

„Това решава, когато вие с вашето семейство сте на почивка и вашият съпруг има положителна проба, той веднага ще бъде изведен в това място, за да бъде карантиниран и да кара свободно своята карантина, като ще бъде обгрижван, съответно от здравните власти и ще му бъдат давани насоки, за да преодолее този проблем. А Вие ще останете свободно да почивате в избрания хотел“, каза Николова.

Тя посочи още, че ще има облекчения за наемателите в Слънчев бряг с 50 на сто, а на тези, които изобщо не са отворили обектите си, ще им бъде опростен целият наем. Утре Николова е в Златни пясъци, където ще има и Национален съвет по туризъм.

Давид Сукнаров

Кореспондент на bgtourism.bg в Бургас

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията