Slide
Slide

Созопол. Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен Славов посетиха остров „Свети свети Кирик и Юлита“ край Созопол. Те обсъдиха състоянието и бъдещето на острова заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и археолози, съобщават от Министерството на културата.

Ведомството търси финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на Свети Кирик, но министър Минеков очаква първо план за консервация и реставрация, след което да бъде изготвен и план за управление на обекта.

До края на август приемат предложения за туристическо лого на Созопол, победителят ще получи хонорар от 1 000 лева

Остров „Свети Кирик“ е обявен за паметник на културата през 1965 г. Той е включен в границите на резерват „Созопол“, а от 2009 г. на територията му се извършват разкопки под ръководството на Кръстина Панайотова.

„Свети свети Кирик и Юлита“ е свързан със сушата чрез вълнолом, а територията му е близо 83 декара. Смята се, че на острова се е помещавал най-древният град по българските земи. Според учени ролята на мястото е било Акропол на древния град-държава Аполония Понтика. На острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно е построен и манастирът „Св. св. Кирик и Юлита“. Снимка БТА

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegram,  LinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията