Фриц Юсен, снимка Билд
Slide
Slide

Берлин. Германската компания ТУИ (TUI), която е световен лидер в туризма, ще получи още 1,8 милиарда евро помощ от германското правителство, банки и частни инвеститори, за да преодолее пораженията от спирането на пътуванията заради пандемията от коронавирус, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес и ДПА.
Групата се е споразумяла и с акционерите за тази програма от 1,8 милиарда евро, за да си осигури ликвидности срещу пандемията през 2021 година, се казва в комюнике на туроператора.

За празниците „България Еър“ пуска допълнителни полети до Париж, Цюрих, Амстердам, Лондон, Франкфурт, Берлин, Брюксел и Атина

Това е третият път за период от няколко месеца, когато държавата се притичва на помощ на компанията, която вече е получила 3 милиарда евро държавна помощ.
Този път Берлин отпуска 1,3 милиарда евро под формата на кредитна линия от 200 милиона евро в държавната банка Ка Еф Ве ( KFW ), 700 милиона евро участие в капитала без право на глас и 400 милиона кредитни гаранции.
Туроператорът ще се възползва освен това от увеличение на капитала от 500 милшона евро от акционери и инвестиционни банки.

Преди пандемията ТУИ беше компания в добро състояние, с наличие на пазар и търсене. Но от март не можем да правим никакъв оборот, изтъкна президентът на групата Фриц Юсен в комюнике.
Хотелските настанявания, чартърните полети и круизите, които са в основата на дейността на германската компания, на практика са спрели от началото на здравната криза, поставила на колене туристическия сектор.
Лекият подем през лятото бе спрян от втората епидемична вълна.

България пуска на всичките си граници полезна брошура за Ковид-19 на 9 езика

През третото тримесечие на финансовата 2019-2020 година гигантът е понесъл загуба от 1,42 милиарда евро след загубата от 763,6 милиона евро през второто тримесечие.
В резултат на това групата обяви в края на април, че ще съкрати 8000 работни места от общо 70 000 в цял свят. Тя ще се освободи и от 20 п роцента от самолетния си парк от 150 машини. Нейната германска авиокомпания Туифлай (Tuifly) ще намали самолетите си от 39 на 17.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията