В Албена вече отчитат засилен интерес от страна на румънците след премахването на ограниченията за пътуване между двете държави
Slide
Slide

Букурещ. Пролетните празници Великден и 1 май отминаха, но работещите в Румъния съвсем скоро ще получат нова тридневна почивка. Вторият ден на църковния празник Петдесетница, известен в северната ни съседка като Русалии, се чества официално и е обявен официално за неработен ден от румънския Кодекс на труда. По същия повод имат почивен ден и в Гърция, Австрия, Белгия, Кипър, Германия, Франция и др. Датата се променя всяка година, тъй като се отбелязва точно 7 седмици след Великден, който пък се изчислява по специална формула всеки път. Тазгодишният църковен календар поставя Русалиите на 20 юни, което прави понеделник 21 юни почивен ден за цялата страна. Така, румънците ще разполагат с по-дълъг уикенд в самото начало на лятото.

Констанца, снимка Руслан Йорданов

Традиционно, за тридневния уикенд румънците поемат към българските курорти, което благодарение на последните правила на здравните власти в двете държави е възможно отново. Можете да разгледате и таблицата с всички официални празници на Румъния по-долу, за да планувате по-добре пътуванията си до там и да пропуснете струпването по границата или неработещи институции.

Празниците в България и Румъния

Въпреки широкото схващане българите и румънците не са водещи по брой официални празници в Европа. Първенец за ЕС е Кипър, където отбелязват цели 17 празника. В същото време, България и Румъния са определили по 10 официални празника, като само Коледа, Нова година, Великден и 1 май си съвпадат и от двете страни на Дунава. Има и празници, които носят едно и също име, но се различават в датите, защото отчитат различни събития като, например, Денят на Съединението, което в България се чества на 6 септември (историческото събитие от 1885), докато за Румъния това е 24 януари, когато се отбелязва съединението на двете румънски княжества Влашко и Молдова от 1859. Също така, официалният празник за българите е 3 март, когато е подписан Сан Стефанският мирен договор (1878), докато румънците празнуват 1 декември (1918), когато всички територии, населени с румънци, влизат под управление на Букурещ.

Официални празници в България

1 януари – Нова година

3 март – Национален празник

Великден

1 май – Ден на труда

6 май – Гергьовден (празник на Българската армия)

24 май – Ден на славянската писменост и култура

6 септември – Ден на Съединението

22 септември – Ден на Независимостта

1 ноември – Ден на будителите

25 – 26 декември – Коледа

Официални празници в Румъния

1 – 2 януари – Нова година

24 януари – Ден на Съединението

Великден

Русалии

1 май – Ден на труда

1 юни – Ден на детето

15 август – Голяма богородица

30 ноември – Андреевден

1 декември – Национален празник

24 – 26 декември – Коледа

Източник MyRo.Biz
Партньор на Bgtourism.bg

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията