Slide
Slide

Брашов. Международното летище Брашов-Гимбав в централна Румъния беше открито тази сутрин, а първият самолет с пътници, който кацна на пистата, беше на националната авиокомпания ТАРОМ, предаде БТА, цитирайки Аджерпрес.

На церемонията по откриването на летището присъстваха председателят на Сената Николае Чука, председателят на Окръжния съвет на Брашов Адриан Вещя, предложен за министър на развитието в новото правителство, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и други официални лица.

Летището е изключително модерно и е единственото в Югоизточна Европа, в което трафикът се наблюдава и контролира чрез виртуална контролна кула, отбелязва Аджерпрес.

„Днес заедно преживяваме момент на удовлетворение и голяма радост: след много десетилетия на очакване първият самолет кацна на летище Брашов. Едно модерно летище, което ние, окръжната администрация, построихме от нулата. Не се страхувам да кажа, че това е историческо събитие за нашия окръг, а защо не и за Румъния“, написа на страницата си във Фейсбук Адриан Вещя.

От своя страна министърът на транспорта Сорин Гриндяну изрази увереност, че международното летище в Брашов ще има трафик, който ще го превърне в печелившо начинание.

Нов модерен къмпинг отвори врати край Пловдив (снимки)

„Това е 13-тото летище, администрирано от окръжен съвет. Уверен съм, че това е късметлийски номер и съм убеден, че летище Брашов в следващите години ще бъде летище с трафик, който ще го отведе в сферата на рентабилността. Защото знам с какво се сблъскват другите летища, администрирани от местните власти, и колко се стараят да осигурят трафик, така че да излязат на печалба. Летищата нямат политически цвят, както нямат и магистралите, нито останалите видове транспорт“, изтъкна Гриндяну на церемонията.

Полет на авиокомпанията ТАРОМ, на борда на който се намираха председателят на Сената Николае Чука, министърът на транспорта Сорин Гриндяну и посланиците на Великобритания и Франция в Букурещ, кацна в 8.10 часа тази сутрин на новото летище, маркирайки официалното му откриване. Самолетът беше пилотиран от Каталин Прунариу, син на румънския космонавт Думитру-Дорин Прунариу, отбелязва Аджерпрес.

Блясък и красота: MSC вгради милиони кристали Swarovski в емблематичните стълбища на круизните си кораби, за да направи пътуванията стилни и специални (снимки+видео)

Това е първото летище, построено в Румъния през последните 50 години, се посочва в официалния сайт на международното летище Брашов-Гимбав. Аерогарата се намира в градчето Гимбав, на около 12 километра от Брашов. Проектът е на стойност около 70 милиона евро, а пистата е с дължина 2820 метра и ширина 45 метра.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA