Slide
Slide

Загреб. Служители в туристическия сектор в Хърватия очакват рекордна година за сектора след като страната се присъедини към Шенген през януари, което увеличи броя на посетителите на живописното адриатическото крайбрежие, съобщи БНТ, позовавайки се на Ройтерс.

Туризмът представлява 20% от хърватската икономика.

След загубите по време на пандемията от ковид, секторът се възстанови през 2022 г. Представители на туристическия бизнес очакват позитивната тенденция да продължи и тази година предвид оптимистичните резултати преди лятото.

„Досега сме отчели близо 5 милиона посетители и над 17,5 милиона нощувки, което представлява 20% растеж от миналата година“, каза Кристиян Станичич, директорът на Хърватската туристическа асоциация, и добави, че нощувките са се вдигнали с 11% в сравнение с 2019 г., която бе рекордна по посещения.

Секторът е отбелязал печалби от над 13 милиарда евро през 2022 г. Станичич посочи, че очаква дори по-големи печалби тази година.

На разходка по крайбрежието на Охрид

Хърватия се присъедини към Шенгенското пространство, както и към еврозоната, на 1 януари, като по този начин позволи на посетителите от Шенген да пътуват по-бързо и да извършват плащания по-лесно.

Служителите в сектора отбелязват наличието на нова тенденция – повече туристи пътуват до Хърватия през уикенда от съседните страни като директен ефект на присъединяването на Хърватия към Шенген.

„Никога не сме били по-близо до основните си пазари като Словения, Италия, Унгария, Австрия и Бавария, откъдето дойдоха най-много посетители през предсезонния период“, коментира Станичич.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA