Охридското езеро
Slide
Slide

ОХРИД. За да усетите духа на Охрид, перлата на Северна Македония, един уикенд не е достатъчен. Тази област има толкова красив климат, че има силата да освежи съня ви, да ви съживи и освежи. Много богат град с история, със събития, невероятни природни красоти от всеки ъгъл, специална кухня със специалитети като охридска пъстърва, гьомлезе, пастърма, макало, айвар, домашно вино и ракия, традиционната охридска торта, която ще остане в паметта ви дълго време под звуците на жива музика и гледката към най-старото езеро в Европа.

Със сигурност ще намерите нещо уникално за спомен или подарък, като филигранно бижу или охридски перли. Нямате нужда от график какво да видите в Охрид, гледката сама ще ви ориентира. Не се страхувайте, че ще се изгубите, минавайки по тесните павирани улички на Охридската чаршия, напротив, на всяка крачка ще откривате нещо ново. От Самуиловите крепости, Плаошник, църквата Св. Климент Охридски, до църквата Св. София, моста за Св. Йован Канео, качете се на лодка и отплавайте до някой от плажовете или до красивите извори на комплекс Свети Наум.

Културните места и забележителности, които трябва да посетите в Северна Македония по пътя към Битоля

Вслушайте се в туптящото сърце на св. Наум, за което се казва, че живее като наставление и съвест в душите на хората. Многобройни културни и развлекателни събития се провеждат денонощно в Охрид, които обогатяват изживяването.

СТРУГA

На северния бряг на Охридското езеро, идеален за разходка, особено в горещите летни месеци, се намира кеят на река Черен Дрим в град Струга. Свежият планински вятър създава приятна атмосфера за посещение и престой в този град, който е пълен със събития от всякакъв вид.

Храната също има специален акцент в този регион. Опитайте специалитета Македонска манджа. Приготвя се в глинен гювеч и съдържа телешко, свинско, пилешко и кайма, гъбен сос и всичко запечено на фурна и гарнирано с резенчета домат и поръсен магданоз, поднесено с хрупкави топли питки и разбира се македонско вино. Насладете се на многобройните фестивали, които ще обогатят вашето преживяване.

На разходка из Северна Македония, насладете се на Берово, Щип и Струмица

Село ВЕВЧАНИ

Ако искате да избегнете задръстването на града, посетете село Вевчани – на 14 километра от Струга. Заобиколен е от вода, изворите и природата около тях ще ви очароват. Не подминавайте заведенията, чиято атмосфера създава усещане за топлина и спокойствие.

Какво не трябва да правите по време на престоя си в Северна Македония?

Менюто е богато на традиционни ястия, сервирани в специални купи и гърнета, като домашно сушено свинско, луканци (домашна вевчанска наденица), пача (пифтия), обогатени с македонско вино и разбира се традиционна македонска песен.

Село РАДОЖДА

Посетете Радожда! Това малко селце, разположено в подножието на скалист хребет, който се спуска от планината Ябланица, само на 11 километра от Струга, богато на много културни и природни забележителности. В допълнение към седемте църкви, една от които е пещера от късното средновековие, и запазената част от магистралата Виа Игнатия – Рим от около 146 г. пр.н.е. ще бъдете пленени от красивата гледка към Охридското езеро. Насладете се на рибните специалитети, поднесени от истински домакини, обогатете гурме дневника си със специалитета змиорка в Радожка тава, поднесена до дъска с традиционно макало, гарнитура, домашна питка, македонско вино по избор и разбира се под звуците на македонска музика.

Сподели публикацията