Летище Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Големите туроператори в Нидерландия може да отменят чартърите си

Лондон. Всички влизащи у нас от „червената зона“, включително и българските граждани, от този четвъртък трябва да представят отрицателен резултат oт PCR тест, независимо дали са ваксинирани или не, съобщи bTV.

Новото правило беше посрещнато остро от една от най-големите български общности зад граница.

В разгара на летните почивки са десетки случаите на хора, които трябва да променят плановете си за пътуване, защото ако на влизане в България не се представи който и да е от двата документа – влизащите се поставят под задължителна 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена.

Новата заповед изправя пред изпитание хора, които не са ваксинирани и не могат да докажат, че са преболедували COVID-19.

Олег Петков живее в английския град Хатфийлд и заради пандемията не се е прибирал в България от година и половина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дните, които ми ограничава като почивка работодателят, са до 15 дена. За мен ще бъде непостижимо и невъзможно 10 дни да стоя вкъщи под карантина. Чувствам се дискриминиран по-скоро, тъй като тези, които имат, ще могат да пътуват, а аз няма да мога“, казва Олег.

Десетки сигнали като този на Олег Попов до омбудсмана на България доведоха и до нейната официална реакция:

Снимка: btvnovinite.bg

„Наясно съм с необходимостта от въвеждане на ефективни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и стимулиране на процеса на ваксинация, но бих искала да отбележа, че със заповедта се създават предпоставки за нарушаване на правата на преболедувалите лица, притежаващи валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или аналогичен на него документ за регламентираните срокове на валидност“.

Снимка: btvnovinite.bg

В социалните мрежи граждани изразяват недоволството си от кратките срокове за въвеждането на новите мерки.

Cъc cъщaтa зaпoвeд ce дoпycĸa влизaнeтo в cтpaнaтa, бeз дa e нeoбxoдимo дa пpeдcтaвят дoĸyмeнти зa СОVІD-19, нa дeцa дo 12-гoдишнa възpacт, нeзaвиcимo oт зoнaтa, в ĸoятo пoпaдa дъpжaвaтa, oт ĸoятo пpиcтигaт.

Преди броени минути бившият министър на туризма Николина Ангелкова съобщи чрез своята страница във фейсбук, че туроператори от Нидерландия са й сигнализирали, че новите правила за влизане у нас може да доведат до отмяна на резервации и чартъри.

На вниманието на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и на служебния министър на туризма г-жа Стела Балтова:

Изключително тревожни новини получавам днес от един от най-големите туроператори от Нидерландия. След като полетите от Нидерландия до летище Бургас бяха възстановени и местата в самолетите са запълнени до краен предел, вчера служебният здравен министър е издал заповед да бъдат поставени всички пристигащи в България от тази дестинация, които не са ваксинирани, под 14-дневна карантина или ги задължава да заплатят и представят отрицателен PCR тест до 72 часа преди влизането си у нас.
Представете си пример за едно четиричленно семейство, което избира България за своята почивка и съпругът е ваксиниран, а съпругата му и две деца под 14 години не са. Допълнителният разход за 3 (три) PCR теста ще оскъпи достатъчно почивката им, за да ги накара да я отменят.
Както се изразиха колегите туроператори „това би било катастрофално и би прекратило мигновено цялата ни чартърна програма“. В комуникацията си с мен, те изразиха и недоумението си от едно такова решение, тъй като случаите на COVID в страната им през миналата седмица отново са намалели, а близо 70% от населението е ваксинирано.

Уважаеми дами и господа служебни министри,
Целият сектор и всички заети в туризма у нас в момента се борят, за да се спаси летен сезон 2021 г., както и надеждата за заетост на легловата база и съпътстващите туристически услуги през месец август 2021 г. Всяко Ваше решение да оцветите дадена страна на картата на света като „червена зона“ моментално се отразява на приходите и на съдбите на десетки хиляди, заети в туризма по Черноморието ни. Решенията са трудни, а цветовете на картата имат нюанси
”, написа Ангелкова, която посочва за пореден път, че е в постоянен контакт с местния туристически бранш и с партньорите ни в чужбина.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията