Slide
Slide

Перник. 46 души са загинали при пожар в автобус, съобщиха от МВР. При тежкия инцидент са оцелели 7 – момиче на 17 години и шестима възрастни, които са настанени в Пирогов. Сред жертвите е имало 12 деца. Сред тях и близнаци.

Автобусът е влязъл вчера от ГКПП Кап. Андреево. Хората са се връщали от екскурзия в Истанбул, пътували са към Скопие. Общо 4 автобуса на Besa trans са пътували организирано до турския мегаполис. Туристите са били от Скопие, Битоля, Струмица и Велес.

Инцидентът е станал на магистрала „Струма“ малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек, Перник.

Автобусът е пътувал в посока към Република Северна Македония, трябвало е да излезе от страната през Гюешево. Своевременно на мястото са изпратени екипи на полиция, пожарна и Спешна помощ. В резултат на бързите им действия седем души са транспортирани в болнични заведения за лечение. Извършва се оглед.

Движението е преустановено в двете посоки. Създадена е временна организация за движение през п.в. Долна Диканя и п.в. Даскалово.

В този час премиерът Стефан Янев и вътрешния министър Бойко Рашков са на мястото на трагедията. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев пътува към България, за да се срещне с оцелелите.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на своя колега президента Стево Пендаровски по повод тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала „Струма”, при който автобус с регистрация в Република Северна Македония претърпя катастрофа, довела до гибелта на десетки.

От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изразява най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите граждани на Република Северна Македония, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите при катастрофата.

В този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност. Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни, е позицията на Румен Радев.

Българският държавен глава призовава отговорните институции да установят причините, довели до тежкия пътнотранспортен инцидент, както и за оказването на своевременна подкрепа за оцелелите при катастрофата.

Министърът на външните работи Светлан Стоев разговаря по телефона с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, който е на път за България във връзка с тежката катастрофа с автобус от Република Северна Македония на магистрала „Струма“.

Министър Стоев изрази своите най-искрени съболезнования към близките на загиналите в този трагичен инцидент, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите. Българският външен министър увери колегата си от Република Северна Македония, че страната ни ще окаже пълно съдействие за разследване на пътния инцидент, както и за оказване на помощ на пострадалите при катастрофата.

Двамата се договориха да се срещнат в болница „Пирогов“, където са настанени ранените при катастрофата.

Министър-председателят Стефан Янев посети в „Пирогов“ настанените по спешност седем души, пострадали при тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“.

Директорът на лечебното заведение проф. Иван Поромански, началникът на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия проф. Мая Аргирова и началникът на Клиниката по травматология проф. Диян Енчев информираха премиера, че състоянието на пациентите е стабилно, те са контактни и без опасност за живота. Министър-председателят разговаря с пострадалите като изказа своето дълбоко съчувствие за ужасния инцидент и им пожела бързо възстановяване.

Пострадалите не са български граждани, шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. След преглед и оценка на състоянието им са настанени за проследяване в Отделението по изгаряния на „Пирогов“.

Премиерите на двете държави дадоха съвместен брифинг

България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала „Струма“

България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала „Струма“, при която десетки граждани на югозападната ни съседка загубиха живота си, а други бяха ранени. Това бе общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, които се срещнаха днес.

Румен Радев изрази съболезнования на Зоран Заев за десетките жертви при автомобилната катастрофа, а министър-председателят на Република Северна Македония изказа съболезнования на българския държавен глава за пожара вчера в дома за възрастни хора в село Рояк, при който загинаха 9 души.

България е предприела своевременни действия за изясняване на причините за пътнотранспортния инцидент на автомагистрала „Струма“, за идентификация на загиналите, за оказване на помощ и за лечението на пострадалите, разчита на подкрепата на институциите в югозападната ни съседка и е готова да им предостави цялата информация по случая, беше подчертано по време на срещата.

Министерският съвет прие решение, с което обявява 24 ноември 2021 г. за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при пожар, възникнал в Дом за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, на 22 ноември, и на жертвите, загинали в тежка катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“ на 23 ноември.

Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Bgtourism.bg изказва съболезнования към близките на загиналите!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията