Slide
Slide

Скопие. Планината Водно в Република Северна Македония не е за изпускане. Въпреки факта, че е само на 15 минути от града, планината доминира над хоризонта на Скопие и ви предизвиква да я изкачите със своята живописност. По склоновете на планината Водно любителите на приключенията могат да следват добре маркирани планински пътеки.

След 3 часа ходене ще стигнете до върха, а Скопие можете да видите и от върха на планината Водно, като се возите на кабинковия лифт. Оттам можете да направите снимка за профила си в Instagram от Кръста на хилядолетието, един от най-високите християнски кръстове в света.

С височина от 66 метра това е най-високият обект в Македония. Кръстът на хилядолетието е построен през 2000 г. на върха Кръстовар (1,061 метра надморска височина) на Водно, непосредствено до Скопие, по повод преминаването от второто към третото хилядолетие.

Много атрактивно преживяване е и преходът от Средно Водно (557 м) до връх Кристовар (1066 м). Повишеният интерес към тази дейност се дължи и на откриването на автобусната линия от центъра на Скопие до Средно Водно и наличието на кабинков лифт от Средно Водно до връх Кръстовар.

Легенда за Веселата сватба: Каменните кукли в Северна Македония привличат туристи от цял свят

С кабинковия лифт можете удобно да се изкачите до Хилядолетния кръст. В експлоатация е от 2011 г. Кабинковият лифт разполага с 28 кабини с 8 места и 2 VIP кабини с 4 места. Кабинковият лифт започва от Средно Водно и свършва при Хилядолетния кръст. Маршрутът е дълъг 1750 метра и е с продължителност 6-8 минути. На Водно има и парк – гора, планински хижи, повече заведения за хранене, подредени пешеходни пътеки, паркинги и широки панорамни гледки.

КАНЬОН МАТКА – ЕДИН ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ КАНЬОНИ В СВЕТА

В долината Матка има около 5 000 хектара. В тази област 20% от растителните видове са ендемични, което означава, че са уникални. В района има 77 различни вида пеперуди! Пещерата Врело е най-известната от десетте пещери, изграждащи каньона Матка. Освен това е обявена за едно от най-добрите 77 природни места в света като част от проекта Новите 7 чудеса на света.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA