Slide
Slide

Куклица. Република Северна Македония има много интересни и красиви места, които целогодишно могат да бъдат посещавани, а част от тях привличат гости със своята мистика. Едно от тях е село Куклица в източната част на западните ни съседи. То е популярно сред туристите с образуванието на 120 земни пирамиди, които наподобяват на човешка форма – наричат ги Каменните кукли. Това място е познато и като Веселата сватба. Но откъде идва това интересно име? Отговор може би ще ни даде една от най-известните легенди.

Легендата разказва, че някога в селото е живял мъж, който харесвал две девойки и не можел да реши коя от двете да вземе за жена. Дълго време той мислил и не можел да избера дали да се ожени за бедното момиче, което сърцето му силно желае, или за богатата девойки, която изобщо не обичал. Той решил да вземе богатата девойка, след като излъгал момичето, което наистина обичал, че ще му бъде булка. В деня на сватбата бедната девойка чула веселба, която ехтяла из цялото село. Когато отишла да види какво става, сватбата между младежа и съперницата й започнала. Огорченото момиче се ядосало и проклело всички присъстващи на сватбата да се вкаменят. Така по традиция местните вече знаят да посочат и покажат коя е булката и кой е зетят сред множеството каменни кукли. Освен всички мистични истории и легенди, каменните образования в Куклица са създадена в резултат на вулканична маса преди повече от 100 000 години. 

Манастирите в Северна Македония – чудесна възможност за духовна и спокойна разходка

КОКИНО

На север, не толкова далеч от Скопие, се намира Кокино – една от най-старите мегалитни обсерватории в световната история. Това означава, че древните жители на Северна Македония са имали свой собствен календар, който е отбелязвал сезоните и най-добрите периоди за сеитба и жътва. Били са се ръководили от звездите. Кокино е на хиляди години, троновете са направени от камък, а календарът е издълбан в скалите. НАСА класира Кокино като четвъртата най-важна древна обсерватория в света, като пред нея са само тези от Абу Симбел в Египет, Ангкор Ват и уникалния Стоунхендж. След 500 метра вървене се стига до внушителна сграда. Каменните тронове, преди хиляди години, някога са били традиционни места за племенни лидери и свещеници. Седнал високо на трона, наблюдателят може да види къде се срещат небето и земята, а миналото и бъдещето свършват в един момент и се срещат в настоящето. 

Кратово – Град на средновековни кули и мостове

Предполага се, че на днешното място на град Кратово много отдавна съществувал град на име Кратискара. Под името Кратис или Коритон селището се споменава във византийския период, а днешното име е получено по местоположението на града в кратер на угаснал вулкан.

Кратово е разположен в североизточния регион на Република Северна Македония, миньорски център от древни времена. Селището изглежда мистично в планината с къщи по стръмните скали като дива коза, а дефилето, което разполовява града, прилича на елен, прескачащ извит каменен мост. Недалеч от тук се намира манастирът Свети Йоаким Осоговски, известен с местоположението си и пещерните жилища, изсечени от самите монаси. Запознайте се със забележителностите в района на Кратово ТУК Източната част на Северна Македония има още изненади. Куклици е мястото, където народната легенда разказва, че някога имало сватба, на която всички участници били вкаменени от проклятие.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA