Кипър/Снимка Драгомир Енев

Никозия. Туризмът в Кипър се е възстановил от ефектите на санкциите срещу Русия и влиза в интензивния летен сезон с очаквания за рекорден брой чуждестранни посетители, стана ясно от изявления на заместник-министъра на туризма Костас Кумис в парламента.

Нощ под звездите в прозрачна палатка – хит във Врачанския Балкан

Кипър преодолява загубата на руския пазар, който бе втори по значение за острова, като успява да привлече посетители от други страни, съобщи БНР. Пристиганията на туристи от началото на годината досега са с 38% повече от миналата и с 8% повече от рекордната за страната 2019 г., посочи заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

На мястото на туристите от Русия и Украйна се увеличава броят на гостите от Израел, Великобритания, Полша, Унгария, Германия, Австрия. Индикациите досега показват, че Кипър може да очаква 8% увеличение на туристите за цялата година, каза заместник-министърът.

MSC Seaview – Круизният кораб, на който децата забравят за телефоните си, а родителите се глезят със СПА, гурме и любими коктейли

Според браншови организации резервациите за летния сезон са „доста добри“ и техният поток ще продължи до октомври. Нарастват значително и приходите от туризма. През първото тримесечие на тази година те надхвърлят 200 млн. евро, което е с над 46% повече от същия период миналата година, съобщи Статистическата служба. Правителството продължава и тази година плановете за субсидии на туристическия бизнес.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA