Все пак от тях ще бъде взимана проба за COVID-19

Доха. Всеки, който е получил и двете дози от ваксина срещу COVID-19, ще може да пътува и да се връщат в Катар без да се подлагат на карантина, обяви старши здравен служител.

„Очевидното е, че ние ваксинираме хората, за да можем да кажем, че този, който е получил и двете дози от препарата, и е минала една седмица след втората доза, е човек, имунизиран срещу вируса. Това означава, че той/тя не се заразява и не го предава на други хора. Това е крайната цел на ваксинацията. Едно от предимствата на имунизацията е, че получателят на ваксината може да пътува и да се връща, без да е необходимо да се подлага на карантина“, обясни д-р Юсеф Ал Масламани, медицински директор на Хамад Генерал Болница, пред телевизия Катар, цитиран от dnes.bg.

На въпрос дали хората, които са приели двете дози на ваксина срещу COVID-19, ще се подлагат на карантина, той отговаря: „Засега няма решение от Стратегическия комитет в това отношение. Но принципът е, че получателите на ваксина са имунизирани към вируса.

По отношение на това, че някои държави подлагат хората с документ за имунизация на тест за коронавирус, д-р Ал Масламани каза: „Когато отидете в дадена държава и те искат да проведат тест, това не означава, че не признават сертификата, който имате, а искат да се уверят, че ваксините са ефективни. Ние също ще направим това. Когато хората се върнат, ще вземем проба от тях, за да гарантираме ефикасността на ваксинациите.“

„Но независимо от резултата, няма да има карантина“, добави той.

Бъдете информирани с най-важните новини от света на туризма! Харесайте страницата ни във фейсбук ТУК

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA