Международната космическа станция (МКС) ще бъде отворена за бизнес начинания, включително космически туризъм, като престоят ще струва 35 000 щатски долара на нощ, съобщиха днес от НАСА. Американската агенция се стреми да се освободи финансово от орбиталната изследователска лаборатория.

Годишно ще има до две мисии на частни астронавти. Мисиите ще бъдат с престой до 30 дни. Само десетина частни астронавти ще могат да посещават МКС годишно.

Тези пътници ще бъдат превозени до орбитата изключително от двете компании, които в момента развиват транспортни средства за НАСА: „Спейс Екс“, с капсулата Crew Dragon и „Боинг“, която изгражда така наречената Starliner.

Пътуването до МКС ще бъде най-скъпата част от приключението: около $ 58 милиона за двупосочен билет. Това е средната сума, който компаниите ще поискат от НАСА, за да вземат космическите авантюристи до МКС.

Но туристите ще плащат и на НАСА за престоя си в космоса, за храна, вода и използване на системата за поддържане на живота на орбита. Нощувката е оценена на близо 35 000 долара на нощ за космонавт.

Космическата станция не принадлежи на НАСА. Тя е построена заедно с Русия през 1998 г., и други страни участват в мисията и изпращат астронавти. Но САЩ плащат и контролират повечето от модулите, които съставляват станцията.

През 2001 година американският бизнесмен Денис Тито имаше честта да бъде първия турист в Международната космическа станция. За пътуването той плати на Русия около 20 млн. долара.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA