Неделино. Близо 3 500 изпълнители от над 100 читалища от страната ще се представят на XXII Национален фестивал за двугласно пеене в Неделино от 1 до 3 септември, заяви пред БТА кметът на града Боян Кехайов. Чуждестранни състави от 3 континента ще се включат с изпълнения извън конкурсната програма.

Местата в хотелите в Неделино и съседните общини вече са резервирани за дните около фестивала. Традиционно за празника се събират родове от Неделино, живеещи в различни страни по света.

Снимки Община Неделино/Архив ‘2022

Фестивалът се радва на все по-голяма популярност и се утвърди като значимо събитие в културния календар на България, каза Боян Кехайов. Националният фолклорен фестивал се организира от община Неделино под патронажа на Министерството на културата.

Официалното откриване на празника е от 18:30 часа на 1 септември. Концертът на чуждестранните участници ще представи гостуващи фолклорни състави от Турция, Гърция, Гвинея, Грузия, Република Северна Македония, Сърбия, Молдова, Кипър, Косово, Украйна. През трите фестивални дни на сцената в Неделино ще се изявят състави и изпълнители от всички области на страната.

Фестивалът популяризира неделинския двуглас, който се счита за уникална проява на песенната традиция в Родопите. Изпълнителите се представят в 5 възрастови групи в разделите индивидуални изпълнители, групи за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA