Египет, снимка Руслан Йорданов

Кайро. Туризмът в Египет процъфтява от началото на годината. През първата половина на тази година страната е посрещнала вече седем милиона туристи, което я поставя на път да постигне целта си от 15 милиона посетители за 2023 г., съобщи Евронюз България. Увеличаването на броя на посетителите е донесло на северноафриканската държава близо 11 млрд. долара, което представлява увеличение от 120%.

Индустрията, която е основен източник на приходи и работни места за Египет, се стреми да се възстанови от пандемията.

“Резкият спад на обменния курс на египетската лира спрямо чуждестранните валути спомогна за този тласък в туризма. В допълнение към това е също икономическото възстановяване в развитите страни след руско-украинската криза и COVID-19”,  каза Самар Адел, икономически изследовател, Академия „Ал Ахрам“.

Докато египетският туризъм се опитваше да се възстанови от нестабилността, последвала протестите през 2011 г., ковид пандемията нанесе удар, който рязко спря напредъка. Миналата година страната регистрира почти 12 млн. туристи. Европейските посетители съставляваха повече от 62% и оглавиха класацията за 2022 г., докато арабите бяха на второ място с 26%.

“На път сме да постигнем националната си цел за туризъм, която е 15 милиона туристи през тази година. През следващата очакваме 18 милиона туристи. Стратегията ни е насочена към увеличаване на броя на полетите, които пристигат в Египет, за да подобрим туристическото преживяване на нашите посетители и да увеличим броя на хотелските стаи.”, заяви Ахмед Ейса, египетски министър на туризма и антиките.

Туризмът съставлява около 12% от БВП на страната и е сред основните източници на чуждестранна валута за една от най-многолюдните държави в арабския свят.

“Смятам, че тази година преминахме от фазата на възстановяване към растеж. Зимата е нашият пиков туристически сезон. Това, което е учудващо тази година, е, че бизнесът е силен през лятото в цял Египет. Тази година Европа стана свидетел на екстремни горещини и горски пожари, докато в Египет времето беше чудесно и това го направи привлекателно.”, каза Атеф Абдел Латиф, председател на Musaferoun за пътувания и туризъм

Амбициозната стратегия на Египет възнамерява до 2028 г. да привлече около 30 милиона туристи и инвестиции в размер на 20 млрд. долара. Властите планират да увеличат хотелския капацитет в страната от сегашните 215 000 стаи на 500 000.

Запознайте се с предложенията на АБАКС за ваканция в Египет ТУК

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA