Приморско. „Евтина сензация, която може да струва скъпо на страната ни!“ Това написа главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев във фейсук по повод излязлата в медиите информация, че плажовете по Южното Черноморие са замърсени с до 41 пъти над нормата.

“Редно е когато се обявяват такива данни да се публикуват и протоколите от изследванията… Вместо това се поставя под съмнение професионализма на колегите от РЗИ Бургас, което е най-малкото неетично!
На усвояващите пари по проекти би трябвало да е ясно, че ако вземете проби 1-2 дни след бури и обилни валежи, в морето ударно навлизат големи маси вода от реките.
А ако вземете вода от някое застояло взерце може да докажете и 400 пъти над нормата!
По стечение на обстоятелствата от една седмица съм точно на Южния плаж в Приморско. Засега не съм видял тълпи от болни пациенти.
И един въпрос, който няма нищо общо със ситуацията – знаете ли някоя НПО от Гърция или Турция, която в разгара на сезона изпълнява проект, които доказва каква помийна яма е морето им?
Дал съм указания на РЗИ Бургас да покани изпълнителите на проекта да вземем и изработим заедно проби от морето”, споделя още доц. Кунчев.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA