Снимка Руслан Йорданов

Атина. Ново поскъпване на цените на билетите за фериботите в Гърция от следващия месец, съобщи БНР. Съветът към туристите е да резервират билети сега. Резервирайте си билетите за ферибот до края на този месец, приканват в извънредна информация туристическите агенции. От началото на следващия месец цените се покачват отново.

Новите цени за фериботните билети са различни в зависимост от разстоянието, вида на кораба и допълнителната услуга – трансфер на автомобила. Фериботните компании обосновават новите цени на билетите с поредното покачване на цените на горивата. Вече 70% от приходите отиват за гориво, което налага коригиране и на цените за клиентите. Предупреждават, че ако новите цени не балансират скъпите горива част от фериботите ще спрат да пътуват или ще се намали броя на фериботите по направленията. В същото време още преди поредното покачване на билетите, са намалели пътниците. Фериботите пътуват средно с 50% от капацитета си.

Лекарите съветват всички да спазват личните предпазни мерки при почивка в Гърция заради нова силна вълна с Covid-19, информира още БНР. Засега с висок риск са островите, където има струпване на туристи.

Всеки втори тест на остров Миконос е положителен за Covid-19, съобщават от здравното министерство. Над 30% са заразените с вируса на островите Санторини и Милос, сочат резултатите от взетите проби. И на другите острови има покачване на броя на носителите на вируса, но в по-ниски граници. Изключение е остров Тасос с единични случаи на заразени.

Властите информират туристите за риска от заразяване по време на туристическия сезон, като приканват да се спазват познатите мерки, въпреки че не са задължителни. Най-рисковите места за заразяване са заведения, сочат наблюдения на лекарите. На плажа също има струпване на туристи, които не спазват дистанция. Хората се заразяват по няколко пъти поради силната активност на Омикрон 4 и 5, констатират лекарите.

Министърът на здравеопазването Плеврис съобщи, че засега вълната от новозаразени не оказва натиск върху здравната система. Поради високите температури правителството не обмисля връщане на маските до септември.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA