Петр Хайдила, снимки Руслан Йорданов
Slide
Slide

Балчик. Посетителите на „Двореца“ в Балчик и ценители на изкуството имат възможност да се потопят в две изключителни изложби на съвременни художници от Чехия и Украйна. Експозицията на Петр Хайдила може да бъде разгледана в галерия „Тихото гнездо“ до 29 юни.

Творчеството на чешкия художник е отличено с награди за изкуство и е оценено от колекционери. Изложбата в „Двореца“ е рядка селекция от малки като размер картини с природни сцени. Тя пренася всички любими теми на Хайдила от неговите големи картини и ги представя като съкровен подбор на главните източници на вдъхновение на художника. Перуники, пеперуди, кошери и разнообразни форми на растителния свят се съревновават с „истинските“ със своята яркост, наситеност на цвета и майсторска форма.

Наследството на кралица Мария все още присъства и ясно се вижда, че е била голям творец и е участвала в проектирането на градините и на Двореца. И аз като художник наистина чувствам това и оценявам, че властите са съхранили това място и е достъпно, за да могат хората да дойдат и да го видят. За трети път съм в България. Първите два пъти дойдох с моите ученици – да рисуваме, а сега съм тук заради изложбата, която в момента се провежда в Двореца„, сподели пред Bgtourism.bg Петр Хайдила.

В „Албена“ отвори врати аквапарк Aquamania

Творчеството му е оценено от изкуствоведите за своята уникалност и нов подход към средата на живописта. Изложбата в Културен център „Двореца“ е много специална възможност за любителите и българските колекционери на изкуство. Само няколко от произведения му в подбраната изложба се предлагат за продажба.

Участието на Петр Хайдила в художествено-творческата програма на Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ е по покана и част от сътрудничеството и сключения меморандум между Двореца в Балчик и град Валашке Мезеричи /Valasske Mezirici/ и дава възможност на публиката да види най-доброто от чешката съвременна живопис.

До 30 юни в галерия „Тунела“ гостите на „Двореца“ могат да разгледат и изложбата „Спасена пролет“.

Все повече българи преоткриват Катар, започна записването за следващата организирана група

След големия интерес, който предизвика във Варна, изложбата „Спасена пролет“ отпътува за Балчик, където ще бъде експонирана в Галерия “Тунела” на Двореца. Международният арт проект на Нина Локмаджиева и варненската Зона „Нира Арт“ дава друг поглед към пребиваването в България на професионални творци от Украйна, настанени във Варна, Слънчев бряг, Банско.

Идеята за изложбата се зароди, след като в България пристигнаха хиляди хора от Украйна. Това, което спасява артистите, е да им дадеш възможност да творят. Открихме 9 жени, които са професионални художници. Те получиха  художествени материали – платна, четки, бои и рисуваха своите идеи за пролетта с фокус към българското чувство, към българските места. Изложбата бе реализирана за близо месец, а с продажбите на картините ще бъдат подпомогнати самите творци„, сподели журналистът Искра Сотирова, която е част от екипа.

В началото на септември: От Варна до Дубай с Turkish Airlines

Юлия Павлова и Искра Сотирова

Изложбата е съставена от работи живопис върху платно, рисунки и акварел, приложно изкуство. Част от проекта е и една ленд арт композиция – с минимална артистична намеса куп скали на брега в курорта “Св. св. Константин и Елена” са превърнати от Юлия Павлова от Одеса в загадъчно чудовище. Това морско чудовище присъства на плаката на изложбата. Юлия Павлова се представя още с абстрактни композиции и малки обекти – рисувани автентични камъни от българския бряг.

Юлия Павлова от Одеса показва една от творбите си в изложбата
Сподели публикацията