Slide
Slide
Последните няколко години бяха меко казано трудни за круизната индустрия, но 2023 г. показа способността ѝ да издържа при безкрайно трудни обстоятелства. Ковид-19, волатилните цени на горивата, предизвикателствата с персонала, войната в Украйна, напрежението около Тайван, глобалното затопляне, екологичните ограничения, желанието на туристически хъбове като Палма, Амстердам и Барселона да ограничат масовия туризъм, са част от предизвикателствата, с които се борят ежедневно круизните компании.
В същото време, според различни източници от индустрията, в момента има над 50 поръчани нови кораба, които са на стойност над 30 милиарда долара.
През следващите години се очаква капацитетът в круизния свят да се увеличи с над 100 000 легла, cъобщи Cruise Industry News. 2023 г. беше силна година за новите кораби както в основните по-масови резорт-круизни кораби, така и с луксозни и експедиционни круизни кораби. По-впечатляващи от дългия списък са:
* MSC Euribia – познат клас кораби, но за първи път задвижван с природен газ;
* Norwegian Viva – втори от класа Prima – по-малко гости на повече пространство;
* Celebrity Ascent – четвърти кораб от изключително успешната и иновативна серия Edge;
* Emerald Sakara – отплава буквално преди дни за първи път, нова концепия мега яхта с едва 50 каюти;
* Scenic Eclipse II – втората в света яхта за откриватели на едноименната компания – изключителен продукт, за който сме разказвали и преди;
* Explora I – заявката на MSC да стане част от света на премиум/луксозните круизи;
* Resilient Lady – най-новото допълнение в света на Virgin – морски, adult-only, приключения;
* Silver Nova – нов клас кораби на придобитата наското от Royal Caribbean ултра-луксозна марка;
* Seven Seas Grandeur – най-новото в света на ултра-луксозните круизи от Regent.
Следващата 2024 година се очертава не по-малко интересна с новости като най-най-големият кораб в света Icon of The Seas (както обичайно Royal Caribbean държат титлата за най-голям кораб), два нови кораба на Mein Schiff (съвместна компания между TUI и Royal Caribbean) и още няколко попълнения като Disney Treasure, Queen Anne, Explora II и Silver Ray.
Средната цена на поръчаните нови кораби е над 600 милиона долара, като разнообразието е голямо – от все по-големи кораби-резорти до малки експедиционни кораби за ценители.
С продължаващото отваряне на пазари като Япония и Китай, както и с продължаващите промени в климата, които позволяват круизи до нови и необичайни места, круизите продължават своето настъпление в посока както на популярен продукт за почивка на семейства, така и за ексклузивно преживяване за откриватели.

Запознайте се с актуалните предложения в сайта на CruiseGuru ТУК

Сподели публикацията