Снимки БТС

Костенец. На 2 септември 2023 г. на хижа „Белмекен“ ще се състои тържество, организирано от Сдружение „Български туристически съюз“ и ТД „Равни чал” – с. Костенец, по случай 90-годишния юбилей на хижата. Официалното откриване на събитието ще бъде от 10:00 часа, но партито ще продължи през целия ден.

Хижа „Белмекен” (2224 м н. в.) се намира в североизточна Рила на брега на Равничалското езеро в красив циркус, северно от връх Равни чал. Не е достъпна с автомобил – до нея се стига само по пешеходни маршрути. Представлява сграда с капацитет 39 места, вътрешни санитарни възли, собствено ел. захранване, отопление с печки на твърдо гориво, туристическа кухня и столова. Тя е пункт от Е-8.
През 1930 г. по инициатива на дружество „Равни чал“ в курорта Костенец се свиква туристическа конференция с туристи от София, Самоков, Пазарджик и Пловдив. На нея се обсъжда въпросът за построяването на хижа в източна Рила. След две години, през юли 1932 г., на 25-ти туристически събор в Дупница, костенският делегат и секретар на дружеството Ангел Кулински отново повдига въпроса. На събора се взема решение набраната за хижестроителство сума от 110 000 лв. във фонд „Константин Панайотов“ да се отпусне на ТД „Равни чал“. Условието е дружеството да прокара просека през гората и пътека през клека до мястото на хижата и да покрие недостига от 200 000 лв. в пари и материали, като даде и безплатни трудови дни.
На 20 юли 1932 г. са завършени просеката и пътеката през клека, а на 1 август същата година е одобрено мястото на хижата и се прави първата копка.
Централното настоятелство превежда 10 000 лв. за строеж, Алековци от София и туристи от Пазарджик превеждат по 10 000 лв. С подписка сред населението в село Костенец и курорт Костенец за няколко дни събират още 30 000 лв. Лесничейството обещава необходимия за строежа дървен материал за 40 000 лв. да се отпусне безплатно. Каменари натрошават 150 куб. м. камъни, секачи добиват материала, а арабаджии го извозват. Коняри ежедневно изкарват по 100 кг. на коне товари от цимент, вар, пясък, керемиди и други строителни материали.
В началото на септември 1933 г. хижата е завършена напълно. На 10 септември 1933 г. е осветена, а на тържеството Константин Панайотов подарява още 20 000 лв. за мебелиране и обзавеждане.
Още тогава тя се превръща в любимо място за местното население и най-вече на костенските младежи. През 1980 г. започва изграждането на новото крило. Идеята е на Владимир Георгиев Долдуров, а строежа се извършва изцяло под негово ръководство.
При пожар през 1997 г. за минути цялото оборудване и покривът изгарят, остават да стърчат само стените.
С встъпването си в длъжност членовете на настоящия Управителен съвет с председател Ангел Манджуков си поставят за цел възстановяването на х. „Белмекен“.
От БТС – София няколко години субсидират дружеството с по 80 000 лв. за започване на строителството. Някои общински кметове също финансират начинанието.
Хижа „Белмекен“ е емблема за село Костенец. Тя е чудесна междинна точка за еднодневни и многодневни преходи и честа отбивка за планинарите в района. Грижи за нея полагат отговорните и любезни хижари Валери Велчев, съпругата му Цветанка и синът им Димитър Велчев.
Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA