Slide
Slide

„Може би хората не виждат това, но Румъния е прекрасна страна“, казва Принц Чарлз, наследникът на британския трон в документалния  филм  за Карпатите, Дивата Карпатия.

Голям любител на румънските традиции и на красотата на Трансилвания, Принц Чарлз се е влюбил в този регион от първото си посещение в Румъния, направено през 1998 г. Оттогава той се завръща редовно тук, където притежава повече имоти в едни от най-стари и автентични още райони на Европа.

Принцът е посветен на опазването на местното наследство, на културния и природния пейзаж и  съживяването на селата и прави това чрез неправителствена организация, която е основавал тук и която управлява имотите и събира средства да си постигне основните три цели, които има: запазване на архитектурното наследство, подкрепа на фермерите и устойчиво развитие, като устойчивото развитие включва повече дейности – от управлението на горите до подкрепа на стартиращи селски предприятия.

Центърът на Букурещ става пешеходна зона през летните уикенди

Лично се интересува от дейността на фондацията и за това всяка година посещава тези места, среща се с местни  хора, говори с участниците в курсовете, които Фондацията организира и не пропуска, в същото време,  да благодари на всички, които подкрепят тези инициативи.

Поради тази причина, философията за ремонтиране и възстановяване на старите имотите, които Принцът купува се състои в това да се използват само традиционни естествени материали, с уважение към тогавашната атмосфера и автентичност.

Пейки с български букви украсиха на 24 май Брюксел, ще останат в Белгия до края на лятото (снимки)

camera dubla valea zalanului

Когато не се използват за официални цели от Принца или екипа му, тези имоти се дават под наем на туристите, които пристигат тук и се настаняват с цел да имат уникално традиционно преживяване по местата и по следните на един бъдещ крал.

Валя Заланулуи

Valea Zalanului indicator Romania

Един от тези имоти се намира  в едно много малко селце, с 120 жители. Казва се Валя Заланулуи, (Valea Zalanului) и е разположено на 230 км от Букурещ, точно в сърцето на Трансилвания, в окръг Ковасна,  там където от хиляди години румънци и унгарци живеят зедно. Там времето сякаш е спряло да тече, чуват се само камбаните на многото католически църкви, на по-малкото православни, ревът на кравите и тропота и цвиленето на конете.

Коли от време на време, минават по-малко и за да стигнат до там минават около 20  км по селски път, из гори, хълмове и пасища, и който сякаш не те води никъде.

И точно когато губиш надежда, че си на правилния път и GPS- a не те излъга, първите къщи и църквата се появяват. И продължаваш чак до края на селото, до последните къщи, когато пред очите ти се появява голяма и много красива дървена порта с каменна ограда.

myro_biz_valea_zalanului

Това е мястото, в който самият принц държи да дойде поне веднъж на година.

MyRo.Biz myro biz valea zalanului intrare 640 480

Слизаш от колата и те посреща синът на унгарския граф Кaлньоки, куратор на фондацията на Принц Чарлз и управител на имота.

Не пропускай да четеш и Румъния актуализира списъка на държавите с висок епидемиологичен риск, България е в зелената зона

На развален румънски, или на прекрасен унгарски или английски ти пожелава „Добре дошли в къщата за гости на принц Чарлз“

Дъхът ти спира не само от магията на тези думи, но и от красотата, която се появява пред твоите очи.

MyRo.Biz myro biz valea zalanului2

MyRo.Biz myro biz valea zalanului5 jpg 1

Поканен си много любезно веднага на обиколка, в която ще видиш и стаята, за която си направил резервация, след което на масата в салона или на външната беседка те посрещат за „Добре дошли при нас!“ малки чашки и шише с местна традиционна ракия, леко сладка с вкус на кимион.

Хотел Riu Helios Bay в Обзор отваря на 28 май, предлага релакс за цялото семейство

MyRo.Biz rakia chimion 2

Настаняване

Три много стари къщи, с общо 7 двойни стаи ( всяка със самостоятелна баня и тоалетна),  кухня,  салон с място за сядане на маса и кътчета за четене и говорене пред камина направен от  бивша конюшня,  външна беседка, една малка рекичка, стари дървета, дървени маси и пейки на двора и румънска и унгарска традиционна кухня. Без сигнал на телефона, с един интернет рутер, с много слаб сигнал. Това е всичко или това е началото на един престой, в който само да се радваш на тишина, любими хора, невероятно красиви гледки, да откриеш хармонията между хора и природа, един друг начин на живеене.

Румъния премахна карантината и отрицателния PCR тест за влизащите от България

Тук можете да се запознаете с местните традиции, занаяти и дива природа.

MyRo.Biz ib myrobiz salon valea zalanului7

myro-biz_valea zalanului

Prince Charles room Valea Zalanului

Всички имоти са реновирани скоро, със стремеж да се запази автентичността и оригиналните естествени материали.

Стаите са оборудвани в традиционен стил, с автентични стари трансилвански мебели, декорирани със характерни за този район материали и предмети. Няма радио или телевизор, пълно е с книги всякакви.  На стените има закачени много снимки от типа преди и след ремонта.

Възползвайте се от лечебната мощ на поморийската кал, Гранд Хотел Поморие е чудесен избор за здравословна ваканция край морето (видео)

Стая Валя Заланулуи

Единствените елементи напомнящи съвременни комфорт са радиаторите, скрити обаче с дървени маски и термо каната, до която ще намериш и английски чай.

Единствената по -различна стая е тази на Чарлз – там има и бюро с негови вещи, на което той работи и пише кореспонденция.

birou Prince Charles Valea Zalanului

А когато е на двора, много обича на тази маса да стои.

MyRo.Biz myro biz valea zalanului4

Как да прекараш времето там

MyRo.Biz myrobiz salon valea zalanului6

Можеш да ре разходиш пеша или с каруца из горите и хълмовете на около. Да наемеш колело или да яздиш коне. Да посетиш други интересни села, които са на близо. Да разглеждаш Музея на селото, направен в къщата от 1864г.  на прадядото на един младеж, който е решил да не напусне селото, а да помага да се развие.

Варна с богата празнична програма за 100-годишния си юбилей от обявяването на града за морски курорт

MyRo.Biz caruta pregatita de plecare

Или да се учиш да правиш толкова вкусни 🙂 традиционни  унгарски козунаци Kürtőskalács.

Време е за ваканция край морето! Един от най-желаните хотели в Слънчев бряг отваря на 10 май (видео)

MyRo.Biz kurtocs2

Ако някой ден решиш да посетиш, да се настаниш в това вълшебно място или да участваш в различни дейности, да знаеш, че всички средства, които се събират са част от социален бизнес, като цялата печалба отива към фондацията, която помага на местните и развитието на селския живот.

Българските туристи се наслаждават на пълноценна и здравословна почивка в хотелско бижу в полите на Рила планина

myrobiz valea zalanului

MyRo.biz
Партньор на Bgtourism.bg

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията