Slide
Slide

София. С представителството на своите членове –  над  60 Европейски професионални туристически организации, EUROPEAN  TOURISM  MANIFESTO приветства одобрението на регламент за дигитален  общоевропейски КОВИД сертификат, и призовава държавите – членки да гарантират неговото бързо и ефективно прилагане в националните законодателства най-късно до 1 юли 2021 г.

В качеството си на колективен член на EUROPEAN  TOURISM  MANIFESTO, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА застава изцяло зад изразената позиция, че за постигане на устойчив и безопасен туристически рестарт, освен въвеждането  на общоевропейски инструмент се изисква също и единна и координирана позиция на  държавите-членки по редица въпроси, в т.ч. съгласуване на времеви диапазони за COVID-19 тестване,  хармонизиране на изискванията за  минимална възраст за освобождаване от тестване на деца, пътуващи с родителите си, отпадане на допълнителни изисквания спрямо транзитните пътници, др.

„Споразумението, постигнато на ниво ЕС относно цифровия сертификат COVID, е стъпка към повторното въвеждане на Шенген и свободата на движение в целия ЕС. Европейците очакват с нетърпение трансграничното пътуване това лято, независимо дали за посещение на семейства и приятели, за отдих или бизнес.“ се казва още  в прес-съобщението на Алианса, призоваващо „държавите – членки да приложат спешно сертификата и да се въздържат от добавяне на изисквания за пътуване за притежатели на сертификати, ако епидемиологичната ситуация продължава да се подобрява ”.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията