Бургас. В Зоопарк Бургас пристигна гигантска костенурка от африканската порода сулката, съобщиха от Общината. Тя е естествено разпространена в източната част на Африка – от Египет до Южен Судан и Етиопия. Костенурката е мъжка, казва се Рафаело и е кръстена на един от героите в комикс и филмовата поредица „Костенурките нинджа”. Теглото на Рафаело е 55 килограма. Дълъг е 68 сантиметра, но ще продължава да расте. В момента е на възраст 15 години, а средната продължителност на живот при този вид е около 100 години. Сулкатата е топлолюбив вид. Затова за Рафаело е подготвено отсега специално помещение за зимните месеци. Той обожава да се храни със спанак, зеле и други листни зеленчуци. Рафаело е най-голямата сулката на Балканския полуостров.

Морските хотели на RIU домакинстват на имиджови конферентни събития

Сред новите обитатели на Зоопарк Бургас са още стадо антилопи от породата кана и породата адакс. Кана са най-едрите африкански антилопи.

Възрастните мъжки екземпляри достигат тегло до 750 килограма, а женските са малко по-дребни. Освен с внушителните си размери, антилопите кана се отличават също с големия си висящ подгръдник и спираловидно извити рога, каквито притежават и женските.

Другият вид антилопи са адакс. Те се срещат само в ограничен ареал в пустинята Сахара. Представителите на този вид са изключително нежни и красиви. Впечатляват с дългите си усукани рога. А окраската на козината им зависи от сезона: през зимата е сиво-кафява с бели крака и задни части и дълга кафява козина по главата, врата и раменете; през лятото козината се сменя до бяла или с цвят на пясък. Антилопите адакс са критично застрашен вид и днес в дивата природа са останали около 300 индивида. Новите обитатели се чувстват отлично в Бургас. Можете да ги видите и вие.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията