Slide
Slide

Подобно на миналата година проектът „Отворени улици“ предвижда от 29 май центърът на Букурещ да стане пешеходен през уикендите – идеята е на Румънската асоциация за култура, образование и нормалност (ARCEN) и е подкрепена от общинската администрация на румънската столица.

Букурещ. От 29 май улиците в центъра на Букурещ ще бъдат отворени само за пешеходци и велосипедисти и ще останат затворени за автомобили през уикендите – от Градина „Киселев“ до р. Дъмбовица и от Градина „Икоаней“ до Градина „Чишмиджиу“. Въведеният от Община Букурещ проект за временна пешеходна зона „Отворени улици“ е подкрепен и от организацията на букурещките граждани „BAZA“ и представлява смела стъпка в прехода към град на хората.

Проектът „Отворени улици“ обхваща 7 пешеходни зони и 34 временно затворени за автомобили улици, равняващи се на 11,66 километра, които ще бъдат на разположението на жители и гости на града всяка събота и неделя между 11:00 и 23:00 в периода 29 май – 17 октомври.

Румъния премахна карантината и отрицателния PCR тест за влизащите от България

„Отворени улици“ е манифест за бъдещето на града и важна стъпка за качествен градски живот. Идеята за проекта на ARCER е от 2020 г. и ще продължи през цялото лято на тази. Целта е да се повиши стойността на обществените пространства, да създаде безопасност за пешеходци и велосипедисти, да предложи нова перспектива на жителите на града и да ги насърчи да използват градските пространства за отдих. Намаляване на достъпа на автомобили в центъра на града стимулира ходенето пиша, което е необходима стъпка към намаляването на замърсяването. „Отворени улици“ е и шанс за засегнатите от пандемията търговци, за подобряване на местната икономика и увеличаване на атрактивност на града за туристи, нареждайки Букурещ сред останалите европейски столици.

Радев в Брюксел: Цифровият сертификат за COVID-19 не трябва да създава нови бариери (видео)

MyRo.Biz IMG 20200627 210225 02

Пешеходните зони ще действат в периода 29 май 2021 – 17 октомври 2021 всяка събота и неделя между 11:00 и 23:00 часа. Това може да бъде променено в зависимост от ограниченията, налагани от властите. Движението с автомобил по тези места ще бъде възможно само за местни жители (с намалена скорост за движение до 10 км/час на местата с пешеходци), но също и за автомобили на службите за спешна помощ.

MyRo.biz
Партньор на Bgtourism.bg

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията