Slide
Slide

Брюксел. Създаването на европейски цифров сертификат за COVID-19 е важна стъпка за гарантиране свободата на движение на европейските граждани. Това заяви пред БНТ президентът Румен Радев по време на втория ден на срещата на върха в Брюксел.

Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани. Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата за важни сектори в икономиката и особено в туризма„, допълни той.

Президентът заяви, че ще се разглежда и механизъм за споделяне на ваксини от държави членки към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.

Пейки с български букви украсиха на 24 май Брюксел, ще останат в Белгия до края на лятото (снимки)

По думите на президента най-важната тема, която касае България, е свързана с рязкото нарастване на амбициите на Съюза за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г., което поставя България в трудно положение.

Миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход„, заяви Радев.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията