Slide
Slide
Slide
Slide
АлУла, Саудитска Арабия. Старият град на AlUla (АлУла) в Саудитска Арабия има нов живот и през следващите години ще бъде като магнит за милиони туристи заради автентичната си атмосфера. Тук може да направите истинска разходка в миналото по тесните улички като лабиринт, които са били обитавани преди XII век. Последните жители са напуснали селището в началото на 80-те години на миналия век.
Старият град в АлУла, Саудитска Арабия/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Поетапно се възстановяват 900 къщи, изградени с тухли от кал, 100 от тях вече са готови.
Тук има магазини, главна улица, чиято атмосфера ни телепортира векове назад, има градски мини площади, както и хотел, който се очаква да бъде готов през август 2023 г.
Rawi (водач) представя на гостите в стария град на AlUla къде поклонници, пътешественици и местни жители са се събирали през вековете и са ставали свидетели на уникални истории сред къщите, които са богатото наследството за района.
Посрещат ни с арабско кафе, местни фурми и студена вода или фреш.
Днес местните жени усвояват тънкостите на различни занаяти в училище, предлагащо обучение по грънчарство, правене на бижута и традиционни занаяти, които да се продават в туристическите магазини на Стария град.
Селото също така съхранява своето нематериално културно наследство, включително местни традиции на танци, музика, поезия, разказване на истории и т.н. и го демонстрира в представления и културни празници, провеждани в Стария град.
До Саудитска Арабия вече има директни полети на Wizz Air от София до Рияд, а до АлУла може да стигнете с вътрешен полет!
Сподели публикацията