Slide
Slide
Slide
Slide

АлУла, Саудитска Арабия. Преди около 2000 години тук се разполагал най-големият град на царството на набатейците и те го наричали Хегра. В наши дни това е една от най-възхитителните дестинации, която се намира в района на AlUla (Алула, Саудитска Арабия). Тук посетителите могат да разгледат над 110 забележително добре запазени гробници в скалите, разположени в пустинен пейзаж, докато научават за древните хора и култура в района.

Снимки Руслан Йорданов и Светла Йордановa/Bgtourism.bg

През 2008 г. Хегра, известна още като Мадаин Салих, Ал-Хиджр или Егра, е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – това е първият такъв обект в Саудитска Арабия. Избран е за доброто състояние на останките си от Късната античност, особено монументалните гробници със сложно орнаментираните си фасади.

За първи път посетителите могат да се срещнат лице в лице с жена от Набатея, която е живяла преди 2000 години. „Хинат“, както я наричат нежно археолозите, е изкопана от една от гробниците на Хегра през 2008 г.
Малка изложба в Центъра за добре дошли на Хегра дава представа за създаването на първото в света възстановяване на жена от Набатея и изследва нейния живот в този някога оживен град. Специалната изложба отбелязва 15-ата годишнина на Хегра като обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Доказателства за човешко присъствие и използване на мястото датират отвъд 1-во хилядолетие пр.н.е., но това е местоположението на набатейския град от края на 1-во хилядолетие пр.н.е. до 1-во хилядолетие пр.н.е.Градът е бил в разцвета си от края на 2 век пр. н. е. до 2 век сл. н. е. Наред с чудните гробници, използвани за полагане на набатейския елит, посетителите ще открият кладенци и облицовани с камъни водни канали, демонстриращи експертното майсторство на цивилизацията. Римското влияние също присъства под формата на отбранителни стени, порти и кули, които някога са опасвали града.

Градът бил търговски център, в който се стичали търговци от целия древен свят. Местните жители контролирали превоза на скъпоструващи подправки, тамян и аромати, а това превърнало града в център на търговията в целия регион. По скалните здания има елементи от Древен Египет и Древна Гърция, а също така и архитектурен стил от Финикия.

Петра и Хегра  – тези легендарни, интересни и възхитителни дестинации са едни от най-добре съхранилите се градове на Набатейското царство. През май температурите са над 40 градуса, но мнозина туристи от цял свят пристигат ежедневно, за да се докоснат до древния свят на набатейците и наследството, което е останало от тях.  През II век на н.е. царството на набатейците е било принудено да влезне в състава на Римската империя, а това се оказало пагубно за величието на Хегра като център в региона.До АлУла, където се намира Хегра, може да стигнете с вътрешен полет от двата големи града в Саудитска Арабия – Джеда или столицата Рияд, а до Рияд вече има директна самолетна линия от София на авиокомпанията Wizz Air.

Сподели публикацията