Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide
Джеда. Фонтанът на крал Фахд е една от впечатляващите и спиращи дъха туристически атракции на Джеда. Построен е между 1980 и 1983 години, но е въведен в експлоатация през 1985 г. Той се прeвърна в емблема на града, защото е не само най-високият в Саудитска Арабия, но и най-високият в света!
Най-високият фонтан в света привлича туристи в Джеда, местните жители също обичат да се наслаждават на гледката
Струята на водната атракция може да достигне височина от 240 до 312 метра (почти колкото Айфеловата кула, която е 330 м), в зависимост от вятъра. Три големи помпи работят постоянно, за да доставят 625 литра вода в секунда, необходима на фонтана, изпомпвана при невероятна средна скорост от 375 км / час. Фонтанът е подарък от краля на Саудитска Арабия за града. Построен е на брега на Червено море.
Фонтанът също си има работно време и ние имахме щастието да го видим. Залезът край фонтана се посреща от местните жители и гости на града, които са на приятни разходки и на сладки приказки.
До Рияд може да стигнете с директен полет на Wizz Air от София, а след това да направите и вътрешна въздушна връзка с местните авиокомпании от столицата до Джеда.
Сподели публикацията