Битоля
Slide
Slide

Скопие. Северна Македония предлага много места и забележителности, чиито сърца туптят с ритъма на местната култура. Една от най-посещаваните атракции е Старият базар на Скопие. Началото му датира от XII век, а това е един от най-големите запазени базари от ориенталски смесен тип на Балканите, тук можете да опитате и изпитате старите традиции на изтока. Но също така да преживеете настоящето чрез съвременно изкуство в съоръженията на Националната галерия на Северна Македония, Даут Пашиниот Амам (15-ти век) и Чифте Амам (15-ти век), Факултета по изящни изкуства в Сули Ан (15-ти век) и в непосредствена близост над базара и крепостта Кале в Скопие се издига Музеят за съвременно изкуство с произведения на световни художници като Пикасо, Калдър, Хокни, Кристо, издигнат като символ на световната солидарност и възстановяването на град Скопие след катастрофалното земетресение през 1963 г.

В границите на базара, непосредствено под крепостта Кале, можете да посетите църквата Св. Спасение с великолепния резбован олтар, изработен с дълбока резба от ненадминатия майстор Филип Гърката. За историята на Скопие свидетелстват: Праисторическото селище Тумба Маджари като археологически обект преживява своето икономическо благополучие и културен просперитет през средния неолит 6-то хилядолетие пр. н. е. (5800-5300 г. пр. н. е.) Археологическият обект на Скопие свидетелства за стратегическото положение на Скопие през цялата история именно чрез формирането на Colonia Flavia Scupiorum – град, който достига върха на своето развитие през 3 век и прераства в мощен и богат регионален център.

10 причини да посетите Северна Македония това лято

Манастирът Свети Пантелеймон в Нерези (12 век), на северните склонове на планината Водно, свидетелства за връзката на византийските царски велможи с региона, благодарение на които най-добрите зографи изписват църквата, наред с други, с легендарната фреска Оплакването на Христос, поради което църквата днес е поставена в славната история на византийското изкуство.

Историята на Скопие и Северна Македония може да се види чрез колекциите и артефактите, изложени в Археологическия музей, разположен на кея на река Вардар, Музея на град Скопие, Музея на старата скопска чаршия в Сули Ан, Музея на Република Северна Македония, а след това в Природонаучния музей, който се намира до зоопарка на входа на градския парк.

По пътя за Битоля минавате през град Велес, характеризиращ се със специфичната градска архитектура от 19 век, състояща се от къщи с високи веранди, които се издигат една над друга във Виско бърдо, там се намира Мемориалната къща на Кочо-Рацин , един от най-големите македонски поети и мислители на 20 век.

Велес, Северна Македония

Излизайки от Велес по магистралата, която води на юг преди град Неготино в Градско, е неизбежно да не посетите археологическия обект – Античния град Стоби, където можете да намерите представителни сгради като Античния театър, Епископската базилика с баптистерия, Синагога Базилика, светски къщи, бани и други сгради, построени с лукс и ум.

Легенда за Веселата сватба: Каменните кукли в Северна Македония привличат туристи от цял свят

По пътя към Битоля е град Крушево – ски център, разположен високо в планината. Това е родният град на незабравимата поп звезда Тоше Проески, в чиято чест преди 12 години е построена къщата-музей на Тодор Проески.

Неизбежно е да не посетите и паметникът „Илинден“, по-известен като „Македониум“, чиято гледка се издига над Крушево, като едно от най-оригиналните художествено-архитектурни произведения и най-известният и комплексен паметник в страната.

Като едно от най-посещаваните места в Крушево е Картинната галерия на Никола Мартиноски, чието творчество го прави една от най-видните фигури в македонската култура през 20 век.

Град Прилеп е известен с природния паметник и защитената местност Маркови кули, средновековната крепост, която се простира на север от Прилеп и където се намира дворецът на царете Волкашин и Марко.

Най-старото селище в град Варош, изобилства от средновековни църкви, седем от които са действащи днес. В самия град е добре да посетите Музея в Прилеп, който включва няколко сгради и мемориални къщи, включително Музея на тютюна. В Прилеп е важно да посетите манастира Трескавец (13-ти век), един от най-красивите манастири в Македония и важен монашески и духовен център на Охридската архиепископия, в чиито квартири се снима филмът „Преди дъжда“ (1994 г.), носител на Златната награда, е заснет лъв.

Посещението на град Битоля – градът на първите видеооператори на Балканите, братята Милтън и Джанаки Манаки, по-известен като града на консулите, трябва да започне с посещение на Широк сокак, където е неизбежно да изпиете кафе в сърцето на стария градски център. Това място е запазено така, както е изглеждало в началото на 20 век, а още тогава град Битоля е бил седалище на консулите.

Манастирите в Северна Македония – чудесна възможност за духовна и спокойна разходка

Заради възприемането на европейската култура по време на Османската империя градът е наричан още градът на пианата, а това може да се види и в декорите на музея в Битоля. Докато сте тук, неизбежно е да не посетите и Офицерския дом в Битоля като една от най-значимите културно-исторически сгради в Битоля в централната част на града, днес превърнат в Културно-информационен център с кино „Манаки“. А пътуването не може да си представим без посещение на археологическия обект – античния град Хераклея Линкестис (IV в. пр. н. е. – IV в. сл. н. е.), уникален с няколко уникални, неповторими проблясъци на човешката цивилизация, които са останките от римския период: античен театър, базиликите от раннохристиянската епоха, монументалните и уникални раннохристиянски мозайки на Балканите и изобщо в историята на изкуството.

Сподели публикацията