Планината е красива през всички сезони
Slide
Slide

Ски, сноуборд и топли минерални извори са на ръка разстояние край Кюстендил


Кристиан ИВАНОВ

Кюстендил. Стара народна приказка разказва как в деня, когато Господ раздавал на хората безценните си природни дарове, българите работили до късно на полето и отишли последни. На другите народи Бог вече бил раздал много от своите съкровища. На едни дарил високи планини, на други пълноводни реки. На трети излаз на морета. Какво да даде на работливите българи? Нищо вече не било останало за раздаване на човеците… И тогава Бог решил да им остави това, което бил заделил за себе си. От всичко по малко, но най-красивото! Дарил българите със снежни планини, а от върховете им се разкривали спиращи дъха гледки. Дал им топло синьо море, реки и гори пълни с живот. От земята бликнали лековити минерални извори…

Ако продължим приказката за нашия земен рай, няма да сбъркаме като кажем, че почти всичко това е събрано в планината Осогово. Или близо до нея.

От белите ски писти до топлия минерален басейн разстоянието е само половин час с кола.

Онлайн карти вече показват туристически маршрути в Осогово, Беласица и в района на Атанасовското езеро в Бургас

„Голямото ни предимство в сравнение с всички останали зимни курорти в България е бързият и лесен достъп до пистите – разказва Явор Спиридонов, който е изградил и стопанисва съоръженията. – До тях се стига по асфалтов път. Предлагаме и безплатен паркинг. Спираш автомобила и се качваш на ските. Ако след няколко часа спускане в снега се потопиш в топлия минерален басейн, усещането е неземно. Комбинацията от ски и спа при нас е изключително достъпна. Кюстендил се намира на около 15 км от пистите и е известен със своите лековити извори.“

Ски зоната в Осогово е много добре подредена. Пистата „Людмил Янков“ е с дължина 400 м и широчина 35 м. Средния наклон е 17% при денивелация от 65 м. Влекът е тип „Паничка“ с капацитет 720 човека на час. Долната станция е на 1575 метра надморска височина, а горната на 1635.

Ски пистите в Осогово се подържат грижливо

Писта „Людмил Янков“ е със средна степен на трудност, но е подходяща и за начинаещи скиори. Оборудвана е със система за изкуствен сняг, обработва се ежедневно със снегоутъпкваща машина. Наречена е на кюстендилския алпинист, музикант, поет и автомобилен състезател – Людмил Янков-Людмата. Той е участник в експедициите „Лхоце ’81“, „Еверест’84“, покорявал е върхове в Алпите, Памир и Хималаите. Людмил Янков загива трагично на 17 април 1988 г. заедно със Стоян Наков под връх Камилата в Мальовишкия дял на Рила.

Туристи от цял свят подсилват имунната си система на 90 км от София, все повече българи преоткриват уникалните свойства на минералната ни вода

Втората писта се нарича „Осогово“. Трасето е около 1000 м., широчина 45 метра и среден наклон 30%. Денивелацията е 206 м. и от горната и част се открива чудесни гледки. Има два стръмни участъка и среден наклон 30%. Долната станция на ски влекът е на 1634 метра надморска височина, а горната на 1838. Писта „Осогово “ е с висока степен на трудност и е подходяща за напреднали скиори. Та също е оборудвана е със система за изкуствен сняг и се обработва със снегоутъпкваща техника. За любителите на силните усещания ски пистата е осветена за нощно каране. Между пистите „Людмил Янков“ и „Осогово“ е разположен и „Осогово Фън Парк“, който предлага на сноубордистите възможност за уникални изживявания.

В съседство се намира и „шейнарската писта“. Тя е дълга 1300 метра, но наклона е по-малък, което я прави подходяща за не чак толкова напреднали скиори. Ски пистата минава през живописна борова гора.

Така започва денят в планината

Планината край Кюстендил предлага незабравими изживявания не само през зимата. Местното туристическо дружество „Осогово“ целогодишно организира пешеходни преходи, в които се включват любители от всички възрасти.

Зимна приказка

„Традиционен за нас е походът до връх Руен, който е най-високата гранична точка на България – разказва Христо Абаджиев, председател на дружеството. – Всяка първа неделя на месец юли се събираме голяма група и потегляме. Преходът в едната посока е около 14 км. Обикновено отнема около 3 – 4 часа. Цялото приключение с отиване и връщане е приблизително 8 часа. Но изживяването си струва, а гледката от върха не може да бъде описана. Това е нещо, което трябва да се види и да се преживее. Връх Руен е висок 2251 м и от него се открива панорама към Стара планина, Витоша, Рила, Пирин, Беласица и Беломорието. В много ясно време в далечината се вижда синевата на Бяло море.“

Николова в Сапарева баня: Съчетанието между планински и СПА туризъм допринася не само за развитието на сектора, но и за здравето на хората

Бяла тишина

В Кюстендилско има маршрути и за любителите на по-леки преходи. Разходката от село Ръждавица до водопад Полска Скакавица е само час половина. Заслужава си да се отиде и до село Гърбино, където е живял най-почитаният български светец Иван Рилски. А областният град Кюстендил също има какво да предложи на туристите.

Мястото, където е живял свети Иван Рилски

Градът на Майстора и красивите жени

„Днешният Кюстендил, с древното име Пауталия и средновековното Велбъжд, е място с две хилядна градска история – казва сладкодумната разказвачка Силвия Михова, секретар на туриристическо дружество „Осогово“.

Кюстендил, снимка община Кюстендил

И след това сякаш повежда слушателите за ръка из древните пътища на магическо място. – „Вървейки по улиците на Кюстендил, потънали в сянката на вековни дървета, човек получава усещането за невероятно пътуване в историята – разкрива нашият гид. – Ще станете свидетели на провеждащи се археологически проучвания, които изваждат от миналото забравени истини за „Вечния град“. Ще добиете представа за блясъка и великолепието на антична Пауталия с крепостните стени, с откритите високохудожествени мозайки, зидове на представителни сгради, базилики, широки улици с отлично запазена каменна настилка. Античните терми от II-III в. в центъра на града са част от втория по големина Асклепион в рамките на Римската империя. Днес можете да разгледате останките на този култов и здравен център със залите за лечение и отдих, басейните с топла минерална вода, палестрите за гимнастика, одеоните, стадиона, светилищата по хълма „Хисарлъка“. В непосредсвена близост до античните терми се издига отлично запазената Пиркова кула от ХIV-XV в., джамията „Фетих Мехмед“ и „Ахмед бей“, Дервиш, Алай и Чифте бани, възрожденското училище, християнските храмове „Успение Богородично“, „Св. Димитър“ и „Св. Мина“. Потопени в атмосферата на отминали събития, предстои ви още едно връщане назад в историята.

103° Hotel & SPA в Сапарева баня привлича гости с две неустоими оферти, скоро врати ще отвори и хотел 103 Alpine

В живописният квартал Колуша, ще се срещнете с шедьовъра на средновековната архитектура и живописното изкуство – църквата „Св. Георги“ от ХI в. – един от най- ярките и добре запазени средновековни паметници на културата в България. Архелогическият музей, къщата-музей на „Ильо войвода“ и къщата-музей на „Димитър Пешев“ са следващите обекти, които трябва да посетите. Определено си заслужава гледката от най-високата част на хълма Хисарлъка. Внушително извисяват ръст възстановените стени и кули на късноантичната крепост, преживяла разпадането на Римската империя, драматичните години на Константиновото княжество, превземането на града от турските завоеватели. Крепостта е заобиколена от вековни дървета, добре оформени пешеходни алеи и прекрасни кътове за отдих.

Бизнесът в Кюстендил представи различни идеи и възможности за развитие на града в областта на туризма

След преживяното от срещите с миналото, с уюта и спокойната атмосфера на настоящето и с чудесната визия за бъдещето, вие ще се убедите, че Кюстендил е не само овощната градина на България, градът на художниците, на лековитите минерални извори, но и града на красивите жени, увековечени в платната на Майстора. Това е място, докоснато и благословено от боговете. Истинско е преклонението, което ще изпитате пред платната на Владимир Димитров – Майстора в художествената галерия. Отново сте в центъра на Кюстендил и постепенно ще трябва да излезете от магията на миналото, за да се влеете в съвременния ритъм на града с оживените улици и доброжелателните усмивки на хората. Тесните улички, старинните сгради, чистота, паметници и статуи, романтични ресторантчета, хотелчета… Гледаш, снимаш, радваш се. И мечтаеш отново да се върнеш тук.“

Вицепремиерът Марияна Николова пред bgtourism.bg: СПА туризмът е с най-голям потенциал за развитие

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

 

Сподели публикацията