Slide
Slide

Бургас. Онлайн карти вече показват туристически маршрути в планините Осогово и Беласица, както и в района на Атанасовското езеро в Бургас, съобщиха от Българската фондация „Биоразнообразие“ /БФБ/. Целта на популяризирането на вело и пешеходни маршрути в различни важни за биоразнообразието райони е повече любители на природата да се насладят на най-голямата ценност, която България притежава – запазената дива природа.

Атрактивно през всички сезони, Атанасовско езеро край Бургас е подходящо за пешеходни и вело турове.

Представени са 4 маршрута за самостоятелно посещение,

които са качени в гугъл карти, за да осигури възможност на всеки желаещ да се запознае и възползва от подробното описание, детайлната карта и дори обозначените опасности по пътя.

Бургас се утвърждава като дестинация за наблюдение на розово фламинго, фотограф направи уникални кадри (снимки)

Четирите туристически маршрута за индивидуални и групови посещения в Атанасовско езеро дават възможност да се опознае езерото, да се спортува и да се види дива природа в рамките на град Бургас. Един от маршрутите е само в южната част на езерото и може да се мине и пеша и с велосипед („Парк Езеро„). Друг е изцяло в северната част (Пътят към резервата) и е само пешеходен. Третият („Лек солен маршрут“) минава през южната част на езерото покрай морето и стига до „Точката“ (за предпочитане с велосипед), а последният е кръгов 30 километров и обикаля цялото езеро отблизо и по-отдалеч.

Бургас е носител на голямата награда „Дестинация на годината“

За да изберете някой от маршрутите нямате нужда от водач, но може да се подготвите предварително на телефона или компютъра, да се запознаете с правилата за посещение и да поемете в избраната посока.“ – казват от БФБ – „Бургас е много специален град, в рамките на който има поддържан резерват, минава миграционния път на птиците, заобиколен е от три езера и едно море – сбъдната мечта за всеки, който обича природата. Нека се възползваме от тези възможности и да си дадем среща с дивото!“.

Тъй като територията е много чувствителна и части от маршрутите минават през или в близост до защитени територии от

БФБ препоръчват да се спазват някои правила за поведение:

  • По маршрутите в езерото се минава единствено пеша, без да се вдига шум и без резки движения.
  • Не се отклонявайте от маркираната пътека и не навлизайте в резервата.
  • Забранено е убиването, улавянето, преследването и безпокойството на животни, както и увреждането на растения.
  • Не замърсявайте, не палете огън и не бивакувайте вътре в езерото.
  • Не се препоръчва преминаване по маршрутите с ярко на цвят облекло, но бъдете със затворени обувки и дълги панталони. Винаги се преглеждайте за кърлежи.
  • Не използвайте звукови, светлинни или механични устройства, които привличат птици или други животни.
  • При намиране на ранено, бедстващо или мъртво животно, при наблюдение на нарушения, бракониерство, нанесени щети на околната среда или увреждане на природата позвънете на тел. 112 или на зеления телефон на РИОСВ Бургас – 056/813212.

Карта с маршрутите може да откриете ТУК

27 пешеходни и 17 маршрута за планинско колоездене разкриват очарованието на планината Беласица.

Всеки маршрут е с различна трудност, продължителност и цел, като съдържа подробно описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка. Картата може да бъде намерена на сайта на Българска фондация Биоразнообразие или директно тук.

Пограничната планина Осогово е вълнуваща дестинация,

която е подходяща за разнообразни форми на туризъм – пешеходен, вело, конен и други. За вдъхновение и за удобно пътуване може да се ползва новата интерактивна онлайн карта „Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово“, поместена в страницата на Българска Фондация Биоразнообразие или директно ТУК.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията