Slide
Slide

Бургас. Фламинго, тази буйна и красива розова птица, отдавна символизира спокойните екзотични дестинации. Изненадващо дългокраката птица избра през последните години Атанасовското езеро край Бургас за своя нов дом и е напът да я утвърди в най-новата европейска дестинация за наблюдения на розово фламинго. Това определено ще зарадва много туристи! С всяка изминала година фламинготата се увеличават, като през тази са достигнали до близо 1 000. Това даде възможност да бъдат организирани нови маршрути, в които Бургас да се включи като дестинация за розово фламинго, както и да се правят открити уроци по наблюдения на екзотичната птица.

Фотографът от Бургас Драгомир Георгиев улови в уникални кадри отблизо розови фламинго.

„Розовото фламинго е атрактивна птица. Живее на ята и обикновено е доста шумна, силните крякания могат да се чуят от много далече“, сподели пред bgtourism.bg Драгомир Георгиев.

Антон Тръпков: Поморие е една от най-подходящите дестинации за профилактика и възстановяване след прекарана коронавирусна инфекция

„Обичам да снимам птици. Атанасовско езеро ми е едно от любимите места за това. За да се направят хубави снимки са необходими не само прилична фотографска техника, камуфлаж/укритие, но и голяма доза късмет. Бях решил да отида рано сутринта, по тъмно, и да снимам основно патици и дъждосвирцови птици, които по това време на годината могат да се срещнат там. Когато, обаче ято розови фламинги кацна в езерото пред мен разбрах, че ме чака една необикновено красива сутрин“, каза фотографът.

Той разказа, че Атанасовско езеро е едно прекрасно място, в което освен многото други видове птици, през последните няколко години може да се срещне и розово фламинго.  Тези птици могат да бъдат наблюдавани от голяма дистанция с помощта на бинокъл или зрителна тръба, тъй като не понасят безпокойството. В диво състояние са доста плашливи птици. Опитите да бъдат директно доближени са обречени на провал. От доста далече забелязват опасностите и цялото ято започва да се отдалечава ходейки, като накрая, ако безпокойството продължи, птиците излитат.

Георгиев препоръча желаещите да видят розово фламинго е добре предварително да потърсят информация за тази възможност от фондация Биоразнообразие, както и от БДЗП (Българско Дружество за Защита на Птиците).

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията