Slide
Slide

Анкара. Турция привлича чуждестранни гости, като популяризира възможностите за спортен туризъм в курорти и в големите си градове, съобщи агенция „Синхуа“.

Приходите от туризъм са от решаващо значение за турската икономика. Туристическите оператори изразиха надежда, че с наличието на ваксини, секторът ще се възстанови през втората половина на 2021 г. Южната провинция Анталия, известна като туристическа столица на Турция, се превърна в магнит за международните спортни клубове през последните няколко години, благодарение на инвестициите в нови съоръжения, каза за Синхуа шефът на Асоциацията по спортен туризъм Реджеп Йасакан.

„Резервациите вече се увеличават за януари, февруари и март от футболни клубове, които искат да тренират в Анталия,“ каза той по време на телефонно интервю пред агенцията. Благоприятните климатични условия, инфраструктура и местоположение превърнаха Анталия в една от най-предпочитаните дестинации сред спортните клубове.

В Турция очакват 25 милиона туристи от чужбина през 2021 г., обявиха кога откриват сезона

Турската провинция, която има десетки курорти, привлича големи количества футболни клубове, особено по време на зимните тренировки на клубовете.

Китайските футболни клубове също са избирали Анталия за своята подготовка. „За тази година имаме резервации от Украйна, Русия, Казахстан, Узбекистан, Беларус, Азербайджан, Естония, Сърбия, Хърватия и Румъния“, каза Ясакан, отбелязвайки, че и други европейски държави ще бъдат в списъка, след като бъдат премахнати забраните за полети в Турция … В момента български отбори също се подготвят на терените на южните ни съседи. В Алания е популярният роден клуб ЦСКА-София.

Озгур Четин, който е мениджър по продажбите в туристическа агенция, специализирана в спортния и здравния туризъм в столицата Анкара, заяви, че през последните седмици са се увеличили запитванията от европейски държави за тенис лагери в Анталия.

„В Анталия има близо 2 000 тенис корта и в миналото там са организирани няколко големи турнира. В момента професионални тенисисти също участват в турнири“, каза той пред Синхуа.

Голфът е друга възможност в региона, който се гордее с първокласни голф игрища и допълнителни услуги, каза Четин, добавяйки, че голф играч харчи 10 пъти повече от обикновения чуждестранен турист.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията