Slide
Slide

Албена. Значително подобрение е почувствала след проведената постковид програма в Албена д-р Миглена Кожухарова, която е сред водещите медици у нас по Вътрешни болести и Онкология. Тя е сред сънародниците ни, коите вече са преболедували Ковид-19. Това е станало в началото на т.г., когато тя се е преборила тежко с коронавируса, а лечението е провела през август. Днес тя желае да повтори процедурите и сподели своите впечатления относно програмата.

„През март преболедувах тежка форма на Ковид-19. Не бях успяла да се ваксинирам. Постъпих в реанимация. Успях да оцелея благодарение на грижите на моите колеги от СБАЛОЗ “Д-р Марко Антонов Марков – Варна” и на Господ. Започнах работа 2-3 месеца след боледуването, но с така наречените постковид усложнения, които при това заболяване са разнообразни – различна е клиничната картина. Засягат се различни органи и системи. На първо място дихателната система, сърдечно-съдовата, бъбреците или по-точно отделителната система, има и ред други симпоми като отпадналост и неврологични усложнения. При мен имаше отпадналост, мускулна слабост и отклонения в периферната нервна система. Това затрудни движенията на крайниците ми. Аз съм практикуващ лекар и това сериозно застраши възможността да изпълнявам работните си задължения“, сподели д-р Кожухарова.

Тя решава да се погрижи за здравето си и да се обърне към  класическата физиотерапия заради четирите елемента въздух, вода, огън и земя.

Медицинска програма за рехабилитация след COVID

„Обърнах се към моя колега и приятел д-р Огнян Софтов, който е завеждащ балнеология при „Медика Албена“ в курорта „Албена“, защото сметнах, че ще получа най-добра помощ. Д-р Софтов е съосновател на постковид програмите и автор. Именно това ми помогна да обсъдим моето заболяване. Той ми предложи програми, които са 7 и 14-дневни, както и месечна програма. Аз успях да се възползвам само от седмичния пакет заради професионалната си заетост, но искам да споделя, че постковид програмите не лекуват самото заболяване, а усложненията или поне спомагат на пациентите да задържат това състояние, в което са в момента, тъй като някой от тях прогресират. Много е важно да се спазят процедурите, които са описани в дадената програма. В моята програма преобладаваха електропрецедури, водни процедури и общите постулати за двигателна активност, двигателни упражнения. Мога да призная, че това много ми помогна“, разказа д-р Кожухарова.

По време на програмата тя е избрала да се настани в хотел Фламинго Гранд в Албена.

„В този хотел се създава една обстановка за усещане за лукс, който всяка жена иска да получи. Има грижа и внимание от целия колектив, емпатията, която клиента усеща, и не на последно място е обърнато балансирано и научно внимание на диетата, която се ползва при постковидните програми, защото тя трябва да бъде висококалорична и да отговаря на други изисквания, да е балансирана, с уменията и майсторството на една класа от страна на готвачите в хотела, което не се придобива с една или две години опит, а показва класика в жанра“, разказа д-р Кожухарова.

„Едно от най-важните неща при физиотерапевтичните процедури е, че трябва да имат експонация във времето. Това не е лечение с антибиотик 7 дни да пиеш и след това да се почувстваш добре. Програмата трябва да е 14 дни, като оптимален вариант, да не кажа и повече. Трябва да се обръща повече внимание, които рехабилитаторите и кинезитерапевтите показват, всички дихателни упражнения, които трябва да се провеждат, а след това всеки сам у дома да продължи да ги прави – това има една възпитателна и учебна цел, отколкото лечебна. Ако пациентът не си помогне сам, лекарят е безсилен“, категорична е д-р Кожухарова.

„Здравето няма цена! Повечето българи ходят на лекар, когато имат сериозно заболяване или когато не могат да се справят сами у дома. Албена е място, където хората не само могат да направят своята профилактика чрез програмите на доказани специалисти, но и да планират своята превенция за подсилване на имунната система“, смята медикът.

Сподели публикацията