Аквариумът в Анталия се гордее с най-големия тунел в света. Дълъг е 131 метра и широк 3/Снимки Кристиан ИВАНОВ, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Кристиан ИВАНОВ
Анталия. „Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията.“ Думите на гениалния Жул Верн, изречени преди повече от век, са напълно потвърдени в аквариума на Анталия. Това чудо на модерните технологии, вдъхновено от вечното човешко любопитство към подводния свят, се гордее с най-големия тунел в света. Дълъг е 131 метра и широк 3. Аквариумът може да бъде посетен и като част от богата програма на българския туроператор Premio Travel „Ликия – Земя на легенди“.

Седем чудеса на Турция: Изтузу – приказният плаж на костенурките (снимки)

Впечатляващата туристическа атракция се намира в центъра на Анталия, близо до известния плаж Коняалтъ (Konyaaltı). Аквариумът в турския курорт е дом на хиляди видове морски обитатели от различни точки на света. Усещането, че се намираш на борда на подводницата на капитан Немо – „Наутилис“, завладява още с влизането. Декорът, дело на италианския скулптор Джулио Де Бенедити, моментално потапя гостите на аквариума в необятност от друго измерение. Разходката е сред ярките цветове на коралови рифове и в компанията на причудливи разноцветни риби, познати от научно-популярните филми на „Нешънъл Джиографик“.

Седем чудеса на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра

Причудливи риби правят компания на гостите на аквариума

Пейзажът се допълва от потопени самолет и кораб в реални размери и останките от подводница. В тунела, над главите на посетителите, плуват акули.

Седем чудеса на Турция: Заливът на милиардерите (снимки)

Усещането е, че се разхождаш по дъното на море

Терариумът е място, където можеш да си осигуриш среща с някои от най-отровните змии на планетата, но, разбира се, без опасност да пострадаш. Паяци, гущери и игуани също са част от пъстрата групичка в тази част на аквариума.

Седем чудеса на Турция: Тайните на ликийски царски гробници

Седем чудеса на Турция: Храмът, в който е погребан Свети Николай

„Целият подводен свят е много красив, ако имаш очи да го видиш, можеш да го откриеш и в най-мътното и бурно море – казва българският водолаз Христина Димитрова, споделяйки за своя опит и любимото си хоби. – Но най-хубавото нещо под водата е да срещнеш себе си.“

Ширин Гирай, екскурзовод: Харесва ми да разкривам историята и тайните на античния град Ефес (видео)

Седем чудеса на Турция: Ефес, градът на Крез, Александър Велики и жриците на любовта

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA