Белият воал върху скалите и лазурното небе създават усещането за нереална красота
Slide
Slide
Slide
Slide

Кристиан ИВАНОВ
Памуккале. Още пет минути. Само още пет минути. Не искам да се събудя и този прекрасен сън да изчезне. Такива мисли минават през съзнанието, в миговете, когато приказният бял воял на Памуккале се разлива пред погледа в цялото си великолепие. Питаш се дали това, което виждаш е реално или ще изчезне щом отвориш очи. Но е истина. За да създаде своя шедьовър на природата са и били необходими милиони години. Сега Памуккале е част от част от програмата на българския туроператор Premio Travel „Ликия – Земя на легенди“.

В топлите минерални води на Памуккале се чувстваш като на разходка върху облаците

Седем чудеса на Турция: Ефес, градът на Крез, Александър Велики и жриците на любовта

Природният феномен се намира в Югозападата част на Турция и е исторически паметник от световно значение. Снежно белият цвят на скалите се дължи на водата, която извира в тях и съдържа голямо количество калции. Калцият се натрупва и отлага и така в течение на много години се образува този Замък от памук. Това е преводът от турски на думата Памуккале. Водите, които извират там са с лечебна сила, позната на хората още от древността. Още в края на II век пр. н. е. династията на Аталидите, царете на Пергамон, основават прочутия град Хиераполис, останал в историята като термален курорт, в който са лекувани много болести. И днес край Памуккале са запазени руини на бани, части от храмове, паметници на изкуството от далечни времена.

Седем чудеса на Турция: Храмът, в който е погребан Свети Николай

Белият воал върху скалите и лазурното небе създават усещането за нереална красота

За християните районът на Памуккале има и още едно много важно значение. Там се намира некрополът на апостол Филип, един от дванадесетте ученици на Иисус Христос. Светецът бил разпнат с главата надолу от тамошният римски градоначалник, заедно със своя последовател Вартоломей.

Седем чудеса на Турция: Тайните на ликийски царски гробници

В музея на Памуккале се пазят уникални паметници от древността

В деня на жестоката екзекуция озверяла тълпа хвърля камъни по мъчениците, но изведнъж земята се разлюлява от страшно земетресение. В миг прогледнали за истината, хората започват да просят молитви от светците. Бързо се хвърлят да ги снемат от кръстовете. Вартоломей е все още жив, но Филип вече е предал Богу дух. С последните си думи апостола отправя молитва за мъчителите си. Тялото на Филип е погребано с почести от Вартоломей и гробът е запазен. Една от големите атракции на Памуккале е басейнът на Клеопатра. Той е отворен за посещения и много от туристите се възползват от възможността да поплуват в кристално чистата вода, за която е известно, че има редица лечебни свойства. Името на басейна идва от исторически извори, сочещи, че именно по тези земи римският император Марк Антоний е водил на меден месец своята съпруга, египетската царица Клеопатра.

Седем чудеса на Турция: Заливът на милиардерите (снимки)

Басейнът на Клеопатра
Сподели публикацията