Slide
Slide

Кристиан ИВАНОВ

Ефес. Трудно е да се намери място по света, където се преплитат съдбите на толкова много велики личности, белязали световната история в различни епохи от живота на човечеството, като Ефес. Старият град, намиращ се близо до модерния курорт Кушадасъ, е арена на велики събития в древността и е сред най-посещаваните туристически обекти в света. Средище на различни цивилизации и религии, Ефес съчетава по неподражаем начин многообразието от култури на древността, и е част от богата туристическа програма на българския туроператор Premio Travel „Ликия – Земя на легенди“. Но най-важният символ си на Ефес си остава храмът на богинята Артемида, почитана векове наред.

Ефес е средище на различни култури

Легендата разказва, че Ефес е създаден от Андрокъл, син на атински владетел, който решава да основе град далеч от родината, след като влиза в конфликт със своя брат за престола. Андрокъл получил пророчество, че новият му живот ще започне на място, посочено от риба и глиган. Колкото е невероятно да звучат думите на гадателката, Андрокъл не ги забравя. Един ден корабът му хвърля котва на егейския бряг и моряците се оттеглят за почивка и храна на сушата. Палят огън, на който да изпекат риба, но от искрите на пламъка се разразява пожар. От подпалените храсти изкача подплашен глиган и Андрокъл разбира, че това е мястото, отредено за него от боговете.

Изображение на богинята на победата Нике

По-късно Ефес е превзет от лидийския владетел Крез, запазил свое място в историята, като символа на господар, притежаващ несметно богатство. Но и неговото време изтича, за да стъпят на сцената нови герои.

Животът на Александър Велики е неизменно свързан с Ефес още от деня на неговото раждане на 21 юли 356 пр.н.е. Точно на тази дата храмът на Артемида е подпален от Херострат, млад мъж, който който жадува името му да остане в историята. Бил е и подлъган от хитри поръчители. Защо Артемида не спасява своя изпепелен от пламъците дом, питат се хората в Ефес? Остава преданието, че богинята е заета да помага за раждането на бъдещия покоротел на света Александър Македонски и просто не била в града.

Стадионът в Ефес, на който са се провеждали и гладиаторски битки

Но древния Ефес е арена не само на военни страсти, но и на изтънчени удоволствия. Зад стените на легедарния град е съществувал и истински храм на удоволствията. Там опитни жрици посвещават мъжете в тайните на изкуството на любовта.

Към публичния дом води и своеобразен указателен знак. Представлява отпечатък от крак и упътване как се стига до мястото на блаженството. Отпечатакът има и друга роля. Кракът на този, който иска да опита от ласките на жените, не трябва е по-малък от този върху камъка.

Отпечатакът от крак, който упътва към мястото, където жрици на любовта очакват мъжете

Жриците в храма на удоволствията задължиелно боядисвали косите си с червена къна, за да се отличават от останалите. Много години по-късно червените фенери стават символ на местата, които предлагат интимни услуги срещу заплащане. Интересно, нали? Как светът се променя, но и си остава същият…
В следващия материал ще прочетете за Залива на милиардерите край Кале.

Сподели публикацията