Снимки Кристиан Иванов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Кристиан ИВАНОВ
Далян. Плажът Изтузу е докоснато от Бога кътче, което отваря в съзнанието таен прозорец, през който излитат всички тревоги, за да направят място на усещането, че си дошъл на този свят, за да бъдеш щастлив. Идиличното местенце в Югозападна Турция се разкрива пред погледа след кратко пътуване с корабче през делтата на река Далян и е част от програмата на на Premio Travel „Ликия – Земя на легенди“.

Седем чудеса на Турция: Феноменът Памуккале и басейнът на Клеопатра

До плажа Изтузу се стига с корабче по река Далян

Лодката преминава през красив маршрут с гледки към окъпаното в слънце селце. Парчето суша е щедро напоено с неповторимия аромат на крайбрежие и блести с цветовете на хиляди цветя. Преди много столетия изкусни ликийски майстори са издълбали великолепни гробници на тогавашните крале в скалите наоколо. Когато корабчето хвърли котва и капитанът помогне на пасажерите да стъпят на брега, предстои истинско пиршество за сетивата. Плажната ивица със ситен пясък и топло море е сред най-красивите в Турция.

Седем чудеса на Турция: Ефес, градът на Крез, Александър Велики и жриците на любовта

Идиличен морски пейзаж от Плажа на костенурките

Тук дори и доста навътре във водата Средиземно море е до коленете. Изтузу е известен и като Плажът на костенурките, защото именно там избират да създават своето потомство представителите на вида Карета-Карета.

Костенурките са защитен вид и в техния любовен период – от май до октомври, не се допускат хора през нощта на плажа.

Седем чудеса на Турция: Храмът, в който е погребан Свети Николай

Заведението на плажа Изтузу

Зоните за гнездене са внимателно маркирани и там е забранено да се поставят чадъри и шезлонги. Да, на Изтузу човекът е просто гост, а не господар. Част е от природата, както всички останали живи същества на плажа. И, повярвайте, това е прекрасно.

Седем чудеса на Турция: Тайните на ликийски царски гробници

Плажът е защитена територия
Сподели публикацията